Aktualno

Tko građane straši odštetom?

srdj194

Na tribini o golf-resortu na Srđu Marija Kojaković iz Dubrovačkog društva arhitekata pitala je zašto se nije promatrao značaj projekta na infrastrukturu Grada i Županije.

– To je jedini prostor gdje se ugušeni grad može relaksirati – istaknula je Kojaković, dodavši kako je iznos komunalnih naknada nerealan.
Dr.sc. Saša Poljanec Borić kazala je kako treba provesti sociološku studiju kako bi građani istaknuli prioritete za život u gradu. U tom kontekstu treba ispitati značaj Pelješkog mosta i golfa na Srđu.
– Točno bismo znali u čemu se javni sektor treba angažirati. To se međutim nije učinilo. Dakle, donijet ćete neinformiranu odluku jer ne znate što podržavate – istaknula je Borić, dok je dr.sc. Kunst izrekao citat iz “Alise u zemlji čudesa” – Ako ne znate kamo idete svaki put je dobar.
– Vlast je tu da služi, a ne vlada. Ako nemamo strategiju ne možemo ni upravljati – dodao je.

Marina Škrabalo iz GONG-a podržala je nastojanje inicijative Srđ je naš da se informira javnost o projektu i da sve informacije budu javno dostupne. Pitala je gradonačelnika je li Grad aplicirao na EU strukturne fondove za infrastrukturu, kako ne bi ovisio o milosti bilo kojeg privatnog ulagača. Također ju je zanimalo pitanje moguće odštete, ako je ‘u cost-benefit analizu unesen trošak demokratskog procesa’.

Vlahušić joj je odgovorio kako ona ne dolazi iz Dubrovnika pa ‘neka malo prošeta po Gradu’, jer je ‘Dubrovnik danas najveće gradilište u Dubrovniku’. To je proizvelo negodovanje u publici, a doviknulo mu se i da propagira lokal-fašizam. Što se tiče odštete, podsjetio je na izjave ministra Grčića i premijera Milanovića. Enes Ćerimagić ga je podsjetio kako je stvorio ‘obeshrabrujući učinak na građane’. Maja Grgurić iz Razvoj Golfa kazala je kako nigdje nije javno rečeno da razmišlja o odšteti. Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš dodao je kako ulagač i ne treba prijetiti kad ima gradonačelnika.

Kada bi na referendumu govornici na tribini imali odlučiti o sudbini golf-resorta na Srđu, svi su odgovorili s 'Ne'. Gradonačelnik je potom upitao Ćerimagića i Capora jesu li iz Dubrovnika.
– O Dubrovniku govore ljudi koji u Dubrovniku nemaju pravo glasa – zaključio je Vlahušić. Ćerimagić mu je odgovorio kako se u pravnim krugovima mjesto življenja gleda prema mjestu u kojem se protiv nekog vode sudski sporovi.
– Prema tome sam ja beskućnik, a vi ste građanin Splita – poentirao je na kraju javne tribine Ćerimagić.

Pročitajte još

Iz ljekarni se povlači lijek za koji nema zamjene

Dulist

Potres na Pelješcu

Dulist

Odbijena žalba! Gradnja autoceste do Dubrovnika početkom 2025.

Dulist