Zanimljivosti

“Tko devastira Bogišićev park?”

bogisiceva devastacija 04

Tko je odgovoran za najnoviju devastaciju jugoistočnog dijela Bogišićeva parka? – pitaju se aktivisti Zelenog Foruma i Eko Omblića u svom glasnom i otvorenom apelu komunalnim institucijama Grada i Odjelima za zaštitu okoliša Grada.

– Posljednjih dana nas preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona pitaju naši sugrađani i ne mogu se načuditi kako se bagerima uništava nekada naš prelijepi perivoj otvoren davne 1913. godine, na inicijativu Duba-Društva prijatelja prirode Dubrovnik, a posvećen našem znanstveniku (iz Cavtata), gosparu Baltazaru Bogišiću. Slijedeće godine bi trebao slaviti 100 godina postojanja! – upozoravaju iz Eko Omblića.

Pitaju se kako će ovaj mediteranski perivoj slaviti svoj 100. rođendan, „kada je ovako u otužnom  stanju, prvo zahvaljujući  unazad par godina 'gradnji obližnje Garaže', a sada najnovije gradnje rezidencijalne zgrade sa nekoliko katova na jugoistočnom dijelu Bogišićeva parka (odmah par metar ispod novouređenog malog dječjeg igrališta) gdje je put jednim dijelom prepriječen šutom i daskama?“.

– Bili smo  jutros na očevidu unatoč kiši i dočekala nas je buka bagera i sasječene pitasfore i polomljene grane masline i zatvoren put s lijeve strane na jugoistočnom dijelu perivoja. Dok smo obilazili gradilište i čudili se i pitali se zaista tko je dozvolio ovu devastaciju Bogišićeva parka prišla na nam je jedna naša mlada sugrađanka i rekla:

– Molimo Vas reagirajte i zaustavite ovaj ekocid! Živim u blizini i ne mogu se načuditi kako su samo dobili odobrenje od Grada da preko Bogišić parka ulaze s bagerima i da ga mogu ovako uništavati! Naša djeca se nemaju ovdje gdje više slobodno igrati i šetati! Naše kuće su sada u opasnosti gradnjom ove buduće zgrade, tu se nije smjela dozvoliti gradnja  jer je planom predviđena zelena površina i, osim toga nije riješena ni kanalizacija obližnjih kuća! Za sve ovo treba netko odgovarati! – prenose mladi zeleni aktivisti riječi jedne naše sugrađanke.

– Dijelimo razmišljanje i zabrinutost naših sugrađana kako nam malo po malo nestaju zelene površine Grada ponajviše parkovi. Prisjetimo se samo kako smo nepažnjom i nebrigom izgubili park Đivović na Pločama, kako nam se malo ulaže u park Gradac, park u Gružu,u park šume Malu i Veliku Petku – upozoravaju iz Eko Omblića u svom apelu kojeg potpisuje predsjednica Jadranka Šimunović, a koji završava riječima:

– O, dragi Grade, što sve  ovo od Tvojih zelenih perivoja rade?

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist