Zanimljivosti

‘TIJELO KAO DOKAZ’ Nova knjiga Nede Kovačić o medicinskim vještačenjima u 18. stoljeću

tijelo kao dokaz

‘Tijelo kao dokaz. Medicinska vještačenja u postupcima Kaznenog suda u Dubrovniku u 18. stoljeću’ novoizašla je knjiga Nede Kovačić. Smještena je na dodirnom bridu povijesti medicine i prava, a važna je i po tome što otvara šira pitanja o promjenama u dubrovačkom društvu u zadnjem stoljeću Republike. Vještačenja rana i drugih tragova na tijelu žrtve, ispitivanje uzroka nasilne smrti ili trovanja odgovarala su na neka presudna pitanja u kaznenom postupku, koja suci nisu mogli sami razriješiti. Autorica vrlo uvjerljivo pokazuje kako su medicinska vještačenja, koja su se u Dubrovniku provodila još u srednjem vijeku, vremenom postajala kompleksnija, prateći razvitak medicinskih spoznaja i formiranja profesionalnih standarda, ističu iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2020.

Stoga se prema kraju 18. stoljeća smanjuje potreba za vještačenjima brijača-ranarnika i primalja, a medicinska vještačenja prelaze u domenu sve brojnijih liječnika u državnoj službi, školovanih u inozemstvu. Osim utvrđenja vrste i anatomske lokacije ozljede, vještaci su bili u stanju ponuditi prognozu ozbiljnosti i posljedica ozljede, utvrđivali vjerojatno sredstvo izvršenja, procjenjivali trajna tjelesna oštećenja i umanjenu radnu sposobnost, a u slučajevima trovanja ispitivali i otrove. Iz opsežne proučene arhivske građe crpe se i informacije o postupcima liječenja, o promjeni uloge bolnice i o pokušajima države da kroz obaveznu liječničku prijavu tragova kontrolira nasilje u društvu te potvrđuje da je sredinom 18. stoljeća u Dubrovniku došlo do relativno naglog opadanja tjelesnog nasilja, kao i drugdje u razvijenoj Europi.
Izvanredno solidna istraživanja Nede Kovačić na velikom broju sudskih predmeta daju pouzdanu sliku razvitka medicine, djelovanja sudskog mehanizma i promjena u dubrovačkom društvu u posljednjem stoljeću Republike, a brojni primjeri utkani u tekst i doneseni u prilogu doprinose uvjerljivosti argumentacije i živopisnosti knjige, za koju se može očekivati da će privući i širu publiku.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist