Kultura

THE BIG B’S U DVORU Nastup jedinstvenog ansambla Janoška posvećen velikanima

ansambl janoska nastup u dvoru the big bs

Ansambl Janoška nastupit će u ponedjeljak 24. srpnja u 21 i 30 u atriju Kneževa dvora izvodeći program ‘The Big B’s’, posvećen glazbenim velikanima čija prezimena počinju slovom ‘B’, ali i gotovo zaboravljenom umijeću improvizacije.

Ovi revolucionari klasične glazbe za atmosferu koju stvaraju na svojim koncertima kažu da je proporcionalna njihovoj radosti sviranja koja je najveća kad improviziraju. Dajemo – primamo – dajemo više – primamo više – i tada energija krene pulsirati koncertnom dvoranom! Svoj nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama otvorit će Mađarskim plesom br. 1 u g-molu, skladbom Johannesa Brahmsa koji je inspiraciju za pisanje pronašao u plesovima poput čardaša ili verbunkoša. Uslijedit će dva djela koja potpisuju članovi ansambla, skladba Františeka Janoške Souvenir pour Elise i skladba Romana Janoške pod nazivom ¡Buenos Días, Marco!, posvećena njegovom trećem sinu. Program se nastavlja Rumunjskim narodnim plesovima mađarskog skladatelja Béle Bartóka, zatim još jednom skladbom Františeka Janoške pod nazivom Devet simfonija u devet minuta, a završit će skladbama Blue Rondo à la Turk američkog jazz-pijanista i skladatelja Davea Brubecka te Koncertom za 2 violine u d-molu Johanna Sebastiana Bacha.

Ansambl Janoška čine braća Ondrej i Roman Janoška na violinama, František Janoška na glasoviru te njihov šurjak Julius Darvas na kontrabasu. Obje obitelji imaju dugu glazbenu tradiciju – Janoške sviraju već šest generacija, a Julius Darvas pripada trećoj generaciji kontrabasista. Svi članovi ansambla imaju vrhunsku klasičnu glazbenu naobrazbu i nagrađivani su solisti. Stil Janoška, koji odvaja ovaj ansambl od njima sličnih, zajednička je glazbena vizija utemeljena na klasičnoj glazbi, kombinaciji jazza, popa i drugih stilskih elemenata. Do danas su izdali tri albuma: Janoska Style u 2016., Revolution u 2019. i The Big B’s u 2022. Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21 i 30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist