Aktualno

TESTIRANJE POMORACA U DUBROVNIKU Lakić: Trebamo stvoriti uvjete, nadamo se rješenju idućeg tjedna

trajekt pomorci mornar luka

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, poznato je od srijede, za sada neće vršiti komercijalno testiranje pomoraca na COVID-19 infekciju. Sindikat pomoraca zbog ovogo je problema uputio dopis županijskom zavodu, a ravnatelj zavoda Mato Lakić rekao je da je dopis i dobio. Naglasio je ovog četvrtka za medije kako postoji mogućnost da će rješenje za ovu situaciju imati idućeg tjedna.

-Čuo sam se sa Sindikatom pomoraca te sam danas razgovarao s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom. Naš zavod je, za razliku od drugih zavoda koji rade komercijalno, najmanji i nemamo – aparat. Također, potrebni su posebni brisevi kojih na tržištu ima ograničena količina. Na kapaljku dolaze u Hrvatsku i svi zavodi su s time suočeni pa tako i mi. Nama je prvotna misija da imamo dovoljan broj briseva za one kojima je potrebno, a to prije svega bolesni i njihovi kontakti. Postoji mogućnost da će nam HZJZ, koji će uskoro početi vrlo brzo komercijalno raditi, slati briseve, mi ćemo raditi testiranja i slati ih natrag u Zagreb. Nadamo se da će se tijekom idućeg tjedna ova situacija riješiti povoljno za pomorce i za svih nas – rekao je Lakić. Na području Dubrovnika je 2500 pomoraca. Rečeno im je kako se do rješenja ove situacije trebaju obratiti zavodima koji rade u ovom trenutku testiranja, od koji je najbliži onaj u Splitu. Kako bi to utjecalo na epidemiološku sliku, bilo je pitanje za Lakića.

-To je bilo pitanje dok se ne riješi situacija. Ako je nekome hitno i mora se testirati – ako je uvjet za ukrcaj na brod. Gledamo da to riješimo vrlo brzo. Ne mogu dati lažna obećanja. Prvo se trebaju stvoriti uvjeti. Kad se stvore, pretpostavljam da bismo idući tjedan mogli imati rješenje, sve će se riješiti pozitivno za svih – istaknuo je Lakić.

Župan Nikola Dobroslavić je naglasio da je potrebno raditi testiranje u našoj županiji.
-Međutim, budući da nemamo uređaj koji očitava testove, moraju se nažalost još uvijek prevoziti u Zagreb, a tamo još nisu započeli komercijalnu djelatnost. Dvije su mogućnosti, iskoristit ćemo bilo koju od njih. Jedna je da zavod počne raditi komercijalno i da mi uzimamo briseve i šaljemo ih u Zagreb, a druga je da aparatom, kad ga dobijemo, očitavamo testove. U svakom slučaju našim ćemo sugrađanima koji rade na brodovima osigurati taj vid zdravstvene provjere, da ne moraju ići nigdje drugo – rekao je župan.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist