Vaše vijesti

Teo Trostmann: ‘Za šaku dolara ili za dolar više?’

robin hood vlahusic kulise 120117 6

Festa Svetoga Vlaha ove godine će nam biti zagorčana,procesija sa barjacima crkvenih župa,relikvijama,nošnjama i baldahinom neće biti slikovita,neke drvenarije će kao uljezi remetiti aristokratski red znamenitoga Straduna.
Nekakav filmić, jeftina filmska zabava će zasjeniti tisućljetnu tradiciju i baciti je u drugi plan.
Snimanje filma o Robinu Hoodu moglo se komotno prebaciti na Lokrum ili Uvalu Lapad, jer Robin bijaše šumski razbojnik obučen u zeleno lovačko odijelo i crvenu kapicu; odatle i ime Robin,tj.crvendać – a crvendaćima jest, kako je opće poznato, mjesto u šumi.
Asocijacije nas vezuju uz Lokrum i po brodolomu kojim je Kralj Richard spašen od oluje na tom otoku poželio podići zavjetnu crkvu;Dubrovčani su ga pak nagovorili da im pomogne zidati katedralu, srušenu nažalost u potresu.
Po povratku iz Svete zemlje Richard je gusarski zarobljen od austrijskog vojvode Leopolda i Engleska je morala platiti ogromnu otkupninu.
Prepoznali su kralja u gostionici po tome što je jeo kokoš,u to doba skupu poslasticu za običnog čovjeka.
Bivši gradonačelnik iz HNS-a je i svoj dubrovački kafić nazvao King Richard; anglofilija HNS-a je vidljiva i u njihovoj narančastoj stranačkoj boji, koja je simbol Vilima III Oranskoga.
Drvene kućice sa kobasama i kuhanim vinom, uz Djeda Božićnjaka, sobove i patuljke,te Meda smatrao sam kmetskim neukusom na aristokratskoj geometriji glavne ulice; ali hajde nek se puk veseli, nećemo biti sitničavi.
Sada mi se pak javljaju dvojbe jesu li te inscenacije zapravo novo poganstvo protiv dva značajna crkvena blagdana; Božića i Dana sv. Vlaha?
Tim prije što se čovjek koji nikada nije vodio previše računa o proceduri i zakonitosti odjednom uspjenio oko bojanja betonskih zidova u Mokošici znakovima naših proslavljenih ratnih brigada.
Gospodo,ako je i od HNS-a, previše je!

Teo Trostmann
P.S Mogli bismo tako na Stradunu složiti dva reda ugostiteljskih stolova,i to bi bio pravi špageti vestern, kao što naslov sugerira.

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist