Županija

[TEMAT MORE] Vedran Antunica: Pripremaju se ulaganja u rive i lučice

STON ANTUNICA01

More i morska obala u potpunosti prožimaju krajolik i život ljudi poluotoka Pelješca pa tako i Općine Ston. Kroz svoju povijest ovaj je kraj bio orijentiran pomorstvu, ribarstvu, marikulturi i proizvodnji soli, stoga ne čudi što se morskoj obali i danas posvećuje velika pažnja.

Prema riječima načelnika Općine Ston Vedrana Antunice u pripremi je nekoliko projekata ulaganja u rive i lučice, sve u suradnji s Lučkom upravom Dubrovačko-neretvanske županije.

Brijesta, Mali Ston, Hodilje…
– U suradnji s Lučkom upravom DNŽ imamo spremnu građevinsku dozvolu za uređenje dijela obalnog pojasa u naselju Brijesta. Međutim, projekt financijski prelazi naše mogućnosti. Stoga čekamo otvaranje mogućnosti financiranja kroz Ministarstvo, odnosno državna sredstva ili europske fondove kako bismo projekt mogli i realizirati – ističe Vedran Antunica.
Projekt se odnosi na izgradnju i uređenje pristana u luci Brijesta, a njime bi se produžio i uredio postojeći nasip u luci. Dobilo bi se novih 57 + 13 metara obale i dodatno od utjecaja valova zaštitila postojeća obala koja se koristi kao komunalni vez.
Načelnik Antunica naglašava kako su u pripremi i drugi projekti u obalnim mjestima te se radi na dokumentaciji i ishođenju građevinskih dozvola. Među njima je i uređenje valobrana (kaša) u Malom Stonu. Naime, malostonska luka je građena u 15. stoljeću po uzoru na staru dubrovačku gradsku luku, pa je valobran sagrađen u moru ispred luke, jednako kao i u Dubrovniku. No, kaše su spomenik kulture pa se projekt sanacije radi u suradnji s konzervatorima, ali i u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine.
Tu je, kaže nam stonski načelnik, i uređenje obalnog pojasa u luci Hodilje. Za ovaj je projekt, napominje načelnik, potrebno izraditi i geodetsku podlogu kako bi se dobile nove katastarske izmjere i kako bi se kroz njih uspjela riješiti cjelokupna dokumentacija za sanaciju.

Priprema dokumentacije
– To su procesi koje svakodnevno radimo i po meni posao ide svojim tempom. Važno je za sve projekte pripremiti projektnu dokumentaciju kako bismo bili spremni prijaviti se na natječaje za financiranje bilo putem državnih sredstava bilo putem europskih fondova jer to nismo u mogućnosti sami financirati – rekao je naš sugovornik te napomenuo kako je pred nama i novo proračunsko razdoblje FLAG-a. Upravo kroz taj se program u proteklom proračunskom razdoblju realiziralo već dosta projekata, poput ribarnice u Stonu, ali i specijalizirane mobilne dizalice namijenjene za vađenje plovila iz mora. Jedna od važnijih gospodarskih grana ovog područja jest marikultura. No, stonski školjkari ovog su se ljeta, zbog previsokih temperatura mora, morali suočiti s nezapamćenim pomorom mušula. Zbog toga je prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućen zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.
– Kad je temperatura mora danima 29 stupnjeva imate kuhanje mušula. Nastala šteta se teško može procijeniti, posebno iz razloga jer je došlo i do pomora mlađi pa vidim zabrinutost među školjkarima. To može nažalost negativno utjecati i na dvije, tri godine razvoja, ne samo ovu godinu – smatra stonski načelnik te dodaje kako su, srećom, kamenice opstale iako su i one stradale, ali u daleko manjoj mjeri. Kamenice, naime, mogu izdržati malo veće temperature mora.

Banner 300x250 DU 1

Novi zamah turizmu
Zbog svojih prirodnih, ali i kulturnih ljepota, stonsko područje privlači sve veći broj turista, posebno nakon otvaranja Pelješkog mosta. Ovaj najznačajniji i najveći hrvatski infrastrukturni projekt donio je novi zamah turizmu ne samo Pelješca, nego i cijelog juga Hrvatske, naglasio je Vedran Antunica, te dodao kako je zahvaljujući njemu Ston postao autodestinacija.
– Izgradnjom Pelješkog mosta smo približili sve naše potencijale i mogućnosti turistima tako da taj dio priče ide u jako dobrom pravcu. Ono što svakako nedostaje prostoru Stona jest jedan hotel. Imamo mala obiteljska gospodarstva, apartmane i autokampove te dva manja hotela u Malom Stonu, ali to je nedostatno za daljnji iskorak u turističkom smislu – rekao je načelnik te dodao kako općina i država moraju stvarati preduvjete za turistički razvoj, što je i napravljeno kroz prostorno plansku dokumentaciju.
– Imamo više lokacija za turističke zone, ima i zainteresiranih investitora koji bi željeli ovdje ulagati i raditi, ali su još u fazi pregovora. Nadam se da će se to sve skupa i realizirati – zaključio je naš sugovornik.

STON MARATON121

Pročitajte još

[TEMAT MORE] Željko Dadić: Poboljšanje lučke infrastrukture i novi vezovi

Dulist.hr

[TEMAT MORE] Riba Mljet: Održivi uzgoj ribe kao ključ za budućnost Jadrana

Dulist

Podsezona je u Konavlima – izvrsna!

Dulist