Županija

[TEMAT MORE] Riba Mljet: Održivi uzgoj ribe kao ključ za budućnost Jadrana

riba mljet

Riba Mljet, jedno od vodećih ribogojilišta na Jadranu, već gotovo tri desetljeća uspješno proizvodi vrhunsku ribu uzgojenu u kontroliranim uvjetima.

Od 2016. godine, tvrtka posluje u Mljetskom kanalu, gdje su prirodni uvjeti idealni za uzgoj. Tada je tvrtka doživjela značajan rast s godišnjom proizvodnjom od oko 150 tona. Direktor tvrtke, Alen Krkić, osim menadžerske funkcije obavlja niz drugih poslova – od organizacije distribucije ribe do ronjenja i osobnog pregleda kaveza. ‘Samo zdrava riba može biti dobra riba’, naglašava Krkić ističući važnost održavanja visokih standarda higijene i kvalitete ribe.

-Naša predanost kvaliteti i održivosti nikada nije bila jača, no svaki dan donosi nove izazove. Bilo da se radi o invazivnim vrstama ili klimatskim promjenama, stalno se prilagođavamo kako bismo osigurali zdravlje ribe i očuvali našu proizvodnju. Tako se tvrtka svakodnevno suočava s brojnim izazovima u poslovanju i u borbi s prirodnim nepogodama – priča nam Krkić te ističe jednu od najvećih prijetnji, a to je invazivna riba strijelka koja napada kaveze i ubija ribu čime značajno ugrožava njihovu proizvodnju. Također, oštećenje mreža uzrokovano jakim morskim strujama, rastom organizama poput školjaka i priljepaka te sama riba koja zna oštetiti kaveze, predstavljaju stalan izvor brige. Redoviti pregledi i održavanje mreža ključni su kako bi se spriječio gubitak ribljeg fonda. Upravo ti izazovi čine svakodnevni rad ribogojilišta zahtjevnim, ali i ključnim za očuvanje kvalitete proizvoda.

Izazovi

Krkić upozorava na opasnost smanjenja lokalne proizvodnje ribe, ističući kako u županiji postoji vrlo malo uzgajivača, a dva uzgajališta su pred gašenjem.

-To će dodatno smanjiti dostupnost ribe – kaže Krkić, naglašavajući gospodarski značaj uzgojene ribe za lokalnu opskrbu, posebice tijekom turističke sezone. Također ukazuje na ozbiljan problem s prekomorskim uvozom ribe, posebno iz Turske, gdje se proizvodnja odvija pod drugačijim normama.

-Pitanje je kako je ta riba uzgojena – dodaje Krkić apelirajući na potrošače da pažljivo čitaju deklaracije i biraju naš, jadranski proizvod. S obzirom na klimatske promjene i prelov, Krkić zagovara intenzivniju proizvodnju uzgojene ribe kako bi se omogućilo obnavljanje ribljeg fonda u Jadranu.

-Ribe je sve manje, a uzgojena riba predstavlja ogromnu priliku za očuvanje divljih populacija – ističe. Uzgoj ribe mogao bi značajno rasteretiti pritisak na prirodni riblji fond, omogućujući Jadranu da se oporavi i prilagodi novim uvjetima u okolišu.

-Obnova ribljeg fonda ključna je za održavanje ekosustava, no suočavamo se s ozbiljnim izazovima. Iako postoje propisane godišnje kvote i procjene za ribolov, stvarnost je takva da ribe nedostaje. Uzrok tome leži u prelovu, klimatskim promjenama i pojavama invazivnih tropskih

vrsta poput otrovnih tzv. ribe lav i napuhače te plavog raka – ističe Krkić dodajući kako se autohtone vrste riba povlače u dublje vode zbog promjena u njihovom staništu, što smanjuje njihov životni prostor.

-Ove invazivne vrste počinju dominirati našim morem i predstavljaju pravu prijetnju autohtonim vrstama. Primjerice, plavi rak je prisutan tijekom cijele godine i ima značajan utjecaj na riblji fond – objasnio je. Krkić također ukazuje na rastući problem koji imaju s pticama, osobito posljednjih nekoliko godina kada je uslijed klimatskih promjena temperatura zraka porasla. Ptice poput kormorana i čaplji sve češće prezimljavaju na Jadranu, uzrokujući veliku štetu na uzgajalištima, posebno kod mlađi ribe.

– Uskoro nam dolazi jesenski nasad mlađi i bojimo se štete koje će ptice, poput kormorana, čaplji i vrana, napraviti. Problem s pticama, s invazivnim vrstama riba i rakova, naglašava potrebu za održivim ribolovom i većom zaštitom ribljih staništa kako bi se očuvao i obnovio riblji fond Jadrana – govori naš sugovornik.

Banner 300x250 DU 1

-Nijedna godina u ovom poslu nije ista – ističe Krkić dodajući kako se uvjeti stalno mijenjaju, donoseći nove izazove i situacije, a prilagodba i učenje su neizbježni.

-Čak i kada misliš da znaš sve, uvijek te nešto iznenadi – kaže. Ove godine, zabilježene su ekstremne temperature mora tijekom ljetnih mjeseci koje su posebno utjecale na ribogojilište.

-Točno se sjećam, 11. rujna, prilikom zarona na dubinu do 15 metara temperatura mora je bila visokih 27 stupnjeva. Što je viša temperatura mora, to je niža otopljenost kisika što stvara dodatne probleme za ribu. U takvim uvjetima potrebno je reducirati hranjenje jer riba troši mnogo energije kada se hrani – objašnjava Krkić. Osim utjecaja temperature, stalnu brigu zahtijevaju i mreže i kavezi u kojima riba raste.

-Mreže brzo obrastaju travom, a tijekom ljeta kada dolazi do cvjetanja mora i bujanja fitoplanktona, njihova zamjena postaje češća – kaže Krkić, naglašavajući da se kavezi moraju mijenjati i kako riba raste.

-Kad primamo mlađ, stavljamo ih u manje kaveze, no nakon nekoliko mjeseci kako riba naraste, prebacujemo je u veće. Taj proces zahtijeva puno pažnje jer pritom moramo zamijeniti i mreže kako bismo osigurali siguran uzgoj – objašnjava on. Sve te promjene i prilagodbe, od regulacije hranjenja do zamjene kaveza i mreža, čine ribogojilište dinamičnim sustavom koji zahtijeva neprekidnu pažnju i prilagodbu uvjetima mora.

Poziv zainteresiranima

Iako lokalno stanovništvo na Mljetu nije izravno uključeno u rad uzgajališta Riba Mljet, Krkić ističe kako tvrtka ima pozitivan odnos s otočkom zajednicom. Mještani su uglavnom posvećeni turizmu, upravljanju apartmanima i restoranima, dok ribogojilište pruža podršku na različite načine.

-Mi smo stalna veza koja gotovo svakodnevno ide s otoka i vraća se. Pomažemo ljudima, primjerice s vađenjem barki iz mora, odnosimo kućanske aparate na servis u grad i obavljamo kupovinu. To nam je gust i uživamo u toj interakciji – objašnjava Krkić koji je pozivao sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora da posjete ribogojilište Riba Mljet kako bi saznali što to jedno ribogojilište radi.

-Svi su dobrodošli vidjeti kako se uzgaja riba u održivim uvjetima te kako se brinemo o njezinoj kvaliteti – naglašava Krkić te dodaje:

-Dođite u radnoj robi jer vas čeka dinamičan dan ispunjen aktivnostima na otvorenom! Potrebno je prethodno se najaviti, a sve potrebne informacije pronađite na našoj web stranici www.ribamljet.com.

Ova posjeta pruža jedinstvenu priliku za učenje o važnosti održivog uzgoja ribe i kako takvi sustavi mogu doprinijeti očuvanju morskog ekosustava, a istovremeno osigurati svježu i kvalitetnu ribu.

Pročitajte još

Podsezona je u Konavlima – izvrsna!

Dulist

Studenac i udruga Kolektiv prikupili gotovo deset kubika otpada s obale Neretve

Dulist

HGSS Orebić spasio dvije turistkinje izgubljene na planini Sv. Ilija

Dulist