Sport

[TEMAT MORE] Palma Čargo i njeno iskustvo na Olimpijskim igrama

palma cargo ACI 1

Vrhunac karijere svakoga sportaša, posebice onog profesionalnog, jesu Olimpijske igre. Plasman na ovaj globalni spektakl najveće je priznanje talentu i trudu te godinama odricanja, predanosti i napornih treninga. Boje Lijepe Naše i na ovogodišnjim su Olimpijskim igrama u Parizu branili mnogi vrhunski sportaši, među kojima i ACI-jevi ambasadori. Hrvatsku trobojnicu s velikim je ponosom tako prvi put u svojoj karijeri na Olimpijskim igrama pronijela i mlada jedriličarka Palma Čargo, treća najbrža daskašica na jedru na svijetu te rekorderka koja je na svojoj dasci postigla zavidnu brzinu od 52 kilometra na sat.


Bogata karijera mlade Splićanke
Iako su joj tek 24 godine, ova se mlada jedriličarka može pohvaliti brojnim značajnim sportskim dostignućima.
-Kao vrhunac svoje dosadašnje karijere istaknula bih 3. mjesto na Svjetskom kupu, zatim 3. mjesto na Mediteranskim igrama, 2. mjesto na svjetskoj renking ljestvici 2022. godine i naravno, kao šećer na kraju, plasman na Olimpijske igre. Uložila sam mnogo rada, vremena i truda u ovaj sport i ovo mi je kao neka potvrda da idem u dobrom smjeru – ističe Palma. Iako je u sportu od malih nogu, Palmin prvi sport nije bilo jedrenje, već gimnastika, no ipak, ljubav prema moru, otvorenom prostoru i jedru je naposljetku prevladala.

palma cargo ACI 2
29.05.2024., Split – Aci Marina Split te sportasi Tonci Stipanovic i Palma Cargo. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL


Debi na Olimpijadi – putokaz za daljnje izazove
Mlada Splićanka svoje je prve Olimpijske igre osigurala prošlog ljeta u Den Haagu na Svjetskom prvenstvu gdje je na pitanje konačnog plasmana, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, čekala do samoga kraja. Posljednjeg dana natjecanja plov se nije niti održao, a Palma je dobila svoju vizu za Pariz. Da su Olimpijske igre ostvarenje sna svakog sportaša, potvrđuje i ona sama.

-Olimpijske igre su u potpunosti drukčije od ostalih regata, ima jako puno medija, brojna publika koja te bodri svaki put kad ideš i vraćaš se s mora. Postoji jako puno pravila u marini, ali i kod sportaša i trenera. Mora se paziti na svaki detalj – osvrće se na netom završene Igre.

Banner 300x250 DU 1

Na Olimpijskim igrama u Parizu mlada je hrvatska jedriličarka naposljetku osvojila 12. mjesto, a da je priželjkivala medalju ne krije.

– Stvarno sam željela taj medal race, pogotovo zato što je finale zaista bilo realna opcija. Ipak, to je jedrenje, to je sport. Treba oplakati, ana­lizirati, dignuti glavu i krenuti dalje, jer sve je to iskustvo – rekla je. Pred Palmom su novi sportski izazovi, a velikih natjecanja, kao i rezultata, sumnjamo da će nedostajati. Na njenom će ju putu i dalje vjerno pratiti ACI jer je s razlogom ‘Najbolji uz najbolje’.

Pročitajte još

Ragusa Dubrovnik pobjedom otvorila sezonu, debitirala trenerica Simona Šoda

Dulist

[FOTO] Župa iz Gospinih polja odnijela 14 medalja

Dulist

KK Cibona slavio u neizvjesnoj završnici protiv KK Dubrovnika

Dulist