Zanimljivosti

TEMA KOJA SE IZBJEGAVA Bilić: Depresija ne “pogađa” neku specifičnu skupinu

Predavanje dr. Bilića o depresiji

U organizaciji studentskog kapelana don Marina Lučića i mladih okupljenih oko dubrovačkog Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku predavanje o depresiji održao je dr. med. Petar Bilić, specijalizant psihijatrije psihijatrijske bolnice Vrapče.

Na početku svog predavanja na kojem su sudionici mogli čuti nešto više o ovoj temi koja se izbjegava, dr. Bilić definirao je depresiju kao „psihološki poremećaj koji se svrstava u skupinu poremećaja raspoloženja“. Čuvajući njihov identitet, prikazao je životne priče nekih svojih pacijenata, pokazujući time da depresija ne „pogađa“ neku specifičnu skupinu ljudi, već da je riječ o različitim životnim situacijama i sasvim različitim ljudima. Naglasio je da uzroci depresije mogu biti biokemijski, socijalni, psihodinamički i bihevioralni. Govoreći o učestalosti pojave, kazao je da je zbog stigmatiziranosti onih koji boluju od depresije, vrlo teško doći do pravog postotka oboljelih među općom populacijom, no pretpostavlja se da je riječ o postotku od tri do šest posto. Zbog bijega ljudi od bolnica, postoji velik broj neliječenih ili krivo liječenih slučajeva depresije, istaknuo je predavač. Naglasio je da uvijek treba ustanoviti koji su uzroci, te tek nakon toga ovisno od rezultata krenuti s farmakoterapijom ili psihoterapijom.

Okupljeni su nakon predavanja svojim brojnim pitanjima pokazali da je riječ o aktualnoj temi, te da je predavač uspio probuditi u njima pitanja. Posebno je zanimljivo da su gotovo svih 100-tinjak sudionika zapravo studenti ili pak radnička mladež, što dokazuje da su mjesečni programi namijenjeni studentima u kojima će se svakog mjeseca razmišljati o drugoj temi, zapravo pun pogodak organizatora. 

S temom mjeseca „Depresija je in. Jesi li ti out?“ nastavlja se i idućeg utorka 25. veljače u 20 sati u Samostanu sv. Klare Forumom mladih.

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist