Grad

Tehnički gradonačelnik Vlahušić najavio projekt ‘Aliens coming’ i dvostruko skuplji Zimski festival

vlasic vlahusic 020116 1

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je Novu godinu kod nas dočekalo gotovo pet tisuća gostiju, odnosno devet posto više nego za doček 2016. godine, a najviše je bilo domaćih gostiju, dok je u prosincu ostvareno čak 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja.

– Najbrojniji su bili domaći gosti, a uz njih tu su bili gosti iz BiH, Slovenije, ali i Portugala, Albanije, SAD-a, Austrije, Italije, Španjolske i Njemačke. U Dubrovniku je na dočeku bilo 4 838 gostiju, a u prosincu smo zabilježili 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja – istaknula je Vlašić te dodala kako je cijela 2016. godina izvrsna po turističkim rezultaima.
– Obilježili smo po prvi put milijunti dolazak, prešli smo 3,7 milijuna noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. Sezona se širi i Dubrovnik gradi povećanja izvan glavnog dijela ljetne sezone. Nama cilj nije samo brojati dolaske i noćenja nego pratiti i što nam rade hotelijeri i ugostitelji kao i privatni iznajmljivači. Sve što je izravno ili neizravno vezano za turizam bilježi porast prihoda – rekla je Vlašić.
Predsjednik Turističke zajednice i tehnički gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako su kapaciteti kao takvi beznačajni bez proizvoda koji u konačnici privlači goste. Usporedio je turistički rast Dubrovnika s Porečom i Rovinjom, rekavši kako se u posljednjih osam godina broj noćenja povećao za skoro dva milijuna usprkos udaljenosti i nedostatku infrastrukture kakvu imaju istarski gradovi.
– Dubrovnik je napravio proizvod, u posljednje tri godine imamo Zimski festival. Bili smo najdosadniji grad u regiji, a u 12. mjesecu ove godine imali smo više koncerata nego od 2004. do 2009. godine ukupno – rekao je Vlahušić.
Tehnički gradonačelnik je istaknuo kako se za sljedeći Zimski festival planira izdvojiti najmanje dvostruko više sredstava, a najavio je i projekt radnog naziva ”Aliens coming” (Sveimrci dolaze), pojasnivši kako je riječ o kombinaciji promocija osmog nastavka filma iz serijala ”Ratova zvijezda” koji se snimao u Dubrovniku, ”Robin Hood:Origins” koji se tek ima snimiti, te dočeku Nove godine 2018.
– Želimo dovesti poznatog stranog izvođača na Stradun za doček, a u dogovoru s Lucas filmom i Disneyjem svjetska promocija Star Warsa će biti u cijelom svijetu, ali i u Dubrovniku u okviru Zimskog festivala – rekao je Vlahušić.
Ustvrdio je kako je trenutno oko 1600 posjetitelja u Dubrovniku svaki dan, te dodao kako će u veljači doći ‘oskarovci’ koji glume u filmu ”Robin Hood: Origins” te najavio zatvaranje Straduna zbog potrebe postavljanja kulisa i snimanja filma.
Upitan kako će osigurati ”poznatog stranog izvođača”, Vlahušić je odgovorio kako će osigurati znatno više sredstava za doček, no nije precizirao o kojem iznosu je riječ s obzirom da je proračun za ovu godinu pao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.
Inače, dubrovački program dočeka Nove godine koštao je oko 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist