Nemojte osjećati krivnju kad jedete tamnu čokoladu, drevni Maje su ju smatrali hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje – tamna. Što tamnija, to bolja.
Evo pet razloga zašto uživati u njoj:
1. Zdravlje srca – Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
2. Antidepresant – Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.
3. Riznica antioksidanata – Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
4. Regulacija šećera – Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to – flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
5. Važni minerali – Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.
Izvor: Alternativa za Vas