Zanimljivosti

Tafelspitz

jelo

Za ovaj broj duLista odabrao sam jedno od jela koje je dovoljno lagano za ove ljetne sparine, a opet kreposno za sve one koji ovih dana gripaju i šmrcaju. To je Tafelspitz – kuhana govedina s hrenom. Ovo je tradicionalno jelo bečke kuhinje, a radi se o komadu goveđeg mesa koji se nalazi na vrhu vanjskog dijela buta.

PRIPREMA TAFELSPITZA
 
Krenimo kuhati!
Komad ovog mesa kuhamo oko 2 sata na laganoj vatri uz dolijevanje vode. Od povrća dodajte sve što inače dodajete u juhu; kao što je mrkva, luk, korijen petrusina i poriluk. Vaš Tafelspitz je kuhan kada ga probodete, a meso je mekano.
Izvadite meso, ohladite i narežite na tanke fete. Temeljac procijedite i začinite po želji solju i paprom (možete odmah dodati i tjesteninu i tako dobiti zdravu goveđu juhu za predjelo).
Tafelspitz servirajte uz priloge kao što su kuhani krumpir i mrkva, te zalijte temeljcem (juhom) i pospite svježim ribanim hrenom.
 
LJEKOVITOST HRENA
 
Kad smo već kod hrena, htio bih Vam predočiti nekoliko zanimljivosti o ovoj namirnici.
Osim što je odličan dodatak jelima, hren je i ljekovita biljka. Podiže imunitet, štiti od prehlade i bakterija, stabilizira probavu i pomaže kod reume.
Grci su ga koristili protiv bolova u leđima, a također je bio poznat kao jaki afrodizijak.
Upravo iz navedenog slijedi stara izreka: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“
 

Pročitajte još

PRIJE 22 GODINE Umrla počasna građanka Dubrovnika dr. Kathleen V. Wilkes.

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 2018. Umrla jedna od najvećih hrvatskih književnica 20. stoljeća, Dubrovkinja Vesna Krmpotić

Dulist

DODATNE LEGO IGRAONICE STEM ljeto u znaku kockica

Dulist