DuList IN

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA U potrazi za prvim zvijezdama

Cosmos svemir ugd

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik organizira predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru’ predavača dr. sc.Vibora Jelića, astrofizičara sa IRB-a, u četvrtak 5. listopada u 18.15 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Nakon predavanja u 19.30 sati slijedi promatranje noćnog neba s tarace UGD u organizaciji Astronomske udruge Korčula. Ulaz je besplatan kao i poklon za sve posjetitelje.

Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom ‘IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn’ u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika.

Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci – konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo će ujedno biti i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, dajući mu veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.
Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve ‘zvijezde’ u svemiru, te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin.

CD i EoR sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali do danas o tom periodu znamo jako malo. Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi puta uspjeti detektirati kozmološko zračenje (vodikovu 21cm liniju s crvenim pomakom) koje je emitirano milijardama godina u prošlosti, iz perioda CD i EoR, pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array).

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca