Kultura

Svjetski poznati bas-bariton Marko Mimica i kubanski pijanist Marcos Madrigal u Dvoru

marko mimica i marcos madrigal nastup dvor

Renomirani hrvatski bas-bariton Marko Mimica i kubanski pijanist Marcos Madrigal nastupit će u petak, 28. srpnja u 21:30 u atriju Kneževa dvora. Festivalsku publiku očekuje zanimljiva glazbena večer s programom lieda i arija posebno kreiranim za Dubrovačke ljetne igre.

Program će započeti Michelangelovim pjesmama Huga Wolfa koje su obilježene takozvanim kasnim stilom, zvukovnom askezom, redukcijom glazbenih sredstava, ali i jednostavnošću strukture. Uslijedit će skladba Don Quijote Dulcineji koju je Maurice Ravel napisao za filmsku adaptaciju Don Quijotea s Fjodorom Šaljapinom, te Preludij, op. 34 i Polka poznatog ruskog skladatelja i pijanista Dmitrija Šostakoviča, a program će završiti Pjesmama i plesovima smrti Modesta Petroviča Musorgskog kroz koje skladatelj majstorski postavlja nove standarde glazbenog prikazivanja sumornosti, tegoba i neumitnosti smrti.

Hrvatski bas-bariton Marko Mimica (Split, 1987.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na opernoj je pozornici debitirao 2008. kao Papageno u Mozartovoj Čarobnoj fruli (HNK Zagreb i Rijeka). Od 2011. do 2016. godine bio je član ansambla Njemačke opere u Berlinu gdje je utjelovio brojne uloge. U netom završenoj sezoni ponovno je pjevao u Njemačkoj operi u Berlinu, u operama Moć sudbine i Herodijada, a u novije vrijeme nastupao je i u Barceloni, Amsterdamu, Palermu, Torinu, Palm Beachu te New Yorku. Godine 2011. sudjelovao je u projektu Mladi pjevači Festivala u Salzburgu, a 2013. bio je jedan od finalista BBC-jevog natjecanja Singer of the World u Cardiffu.

Marcos Madrigal (Havana, 1984.) diplomirao je s pohvalom 2007. na Kubanskom umjetničkom sveučilištu (ISA) u klasi renomirane profesorice i pijanistice Teresite Junco. Pohađao je majstorske tečajeve na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu i na Međunarodnoj glasovirskoj akademiji na jezeru Como, gdje je imao priliku učiti od svjetski poznatih pijanista. Kao recitalist i solist s orkestrima, Madrigal je nastupao na najprestižnijim

svjetskim pozornicama, a od 2017. djeluje kao umjetnički ravnatelj međunarodnog festivala klasične glazbe u Havani, Habana Clásica. Nagrađivan je na uglednim međunarodnim pijanističkim natjecanjima, a 2012. primio je Zlatnu medalju Maison des Artistes koju dodjeljuje Udruženje za kulturu, umjetnost, znanost i društveni angažman pri Sveučilištu Sapienza u Rimu.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Pročitajte još

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist