Aktualno

Svjetski je dan slobode medija

laptop internet003 1

Svjetski je dan slobode medija. Obilježava se 31. put otkad je proglašen 3. svibnja 1993. godine na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Naime, tijekom Domovinskog rata je slobodno novinarstvo pokazalo svijetu što se stvarno događa.

Cilj obilježavanja ovog Dana, koji okuplja profesionalce iz svijeta medija, koji procjenjuju stanje slobode medija te raspravljaju o rješavanju brojnih izazova, odnosno o podizanju svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih načela. Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska. Povodom ovoga dana su se iz Sindikata novinara Hrvatske obratili javnosti na svojoj web stranici.

– Dan slobode medija ove godine obilježavamo s gorčinom i strepnjom. Naše kolegice i kolege ginu svakodnevno u Ukrajini i Gazi, nemoćni smo zaustaviti strahote i možemo tek još jednom poslati poruku podrške i solidarnosti, još jednom ponoviti da su novinari glas bez kojeg javnost ne bi znala istinu, novinari nisu i ne smiju biti mete – napisali su iz Sindikata te istaknuli kako su novinari mete napada i prijetnji u svakodnevnom radu.
– Na krilima populizma i bez odgovornosti, političari se s pozicija moći obračunavaju s novinarima i podržavaju atmosferu vrijeđanja novinara. Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija – objasnili su.

Pročitajte još

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist