Aktualno

Svjetski je dan darivatelja krvi!

darivanje krvi

Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi kao i dvadeseta obljetnica ovog događaja. Ovaj nesebičan čin uistinu spašava živote i daje nadu najpotrebitijima. Svjetska zdravstvena organizacija upućuje zahvalu svim darivateljima krvi koji su spasili na stotine tisuća života. Zahvalu darivateljicama i darivateljima krvi na području Republike Hrvatske upućuje i Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u zemlji te Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik.

– Danas, drage darivateljice i dragi darivatelji, slavimo vas koji svojim nesebičnim činom darivanja krvi spašavate živote i donosite nadu onima kojima je najpotrebnija! Svaka kapljica vaše krvi nosi sa sobom priču o ljubavi, zajedništvu i bezuvjetnoj pomoći. Zahvaljujući vama, mnogi ljudi dobivaju drugu šansu za život, ozdravljenje i sreću. Danas slavimo vas i sve što činite za našu zajednicu. Ponosni smo na vašu dobrotu i plemenitost! Hvala vam na svakoj darovanoj kapljici krvi i sretan vam vaš dan! – javljaju iz Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

Zahvaljujući nesebičnosti i plemenitosti darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva Republike Hrvatske za dozama krvi. Tijekom prošle godine u cijeloj Republici Hrvatskoj prikupljeno je 195.717 doza krvi, od čega je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava prikupljeno 155.469 doza. Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući bazi redovitih dobrovoljnih davatelja krvi, imaju osigurane potrebne doze krvi. No, kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi. Naime, posljednjih godina uočen je pad broja mlađih darivatelja, a tomu je pridonijela pandemija, kao i iseljavanje mlađe populacije. Usto, potrebno je apelirate i na žene kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu na akcije darivanja krvi u svojim sredinama.

Iz Hrvatskog Crvenog Križa javljaju kako su ispred nas ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa pozivaju sve punoljetne i zdrave građane da se odazovu akcijama darivanja krvi.

Pročitajte još

(FOTO) Premijera Vojnovićevog ‘Ekvinocija’ na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

Od utorka jeftinije gorivo

Dulist

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist