Aktualno

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

shutt lijekovi

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a i prilika da se upozori javnost na važnost prevencije zaraze HIV-om s kojom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi više od 35 milijuna ljudi.

Prilika je to da se pokaže i solidarnost prema oboljelima, te utječe na smanjenje stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om (virusom humane imunodeficijencije).

Od prvog slučaja zaraze 1985. godine do danas u Hrvatskoj su registrirane 1102 osobe zaražene HIV-om. Od AIDS-a je pak oboljelo 420 osoba, a 176 je umrlo od te bolesti.

Hrvatska je i dalje zemlja s niskim rizikom, s 12 novootkrivenih osoba godišnje na milijun stanovnika. Oboljevanje od AIDS-a je u stagnaciji, a smrtnost u laganom padu, ističu iz Ministarstva zdravlja

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 60 osoba s HIV infekcijom, u čemu bilježimo lagani porast. No, do njega je dijelom došlo zbog otvaranja savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje je testiranje prošlo više od 11 tisuća pacijenata.

Među oboljelima i dalje dominiraju muškarci (85 posto). Dominantni put prijenosa infekcije je spolni odnos dvaju muškaraca (56,1 posto HIV inficiranih). Rizik povećava veliki broj spolnih partnera, seksualni odnosi s nepoznatim osobama i onima koji naplaćuju seksualne usluge. Stalni partneri osoba pod povećanim rizikom i sami imaju veću vjerojatnost oboljenja (10,4 posto HIV inficiranih).
Među inficiranima i oboljelima su i intravenski korisnici droga (6,4 posto HIV inficiranih). Prema epidemiološkim istraživanjima u ovoj grupi je rizik od infekcije već dugi niz godina oko 1 posto, što je znatno više negoli u općoj populaciji, ali ipak zadovoljavajući u usporedbi s mnogim drugim europskim zemljama, navodi Ministarstvo zdravlja.

Povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u toj skupini pridonijele su mjere zdravstvenog odgoja, programi zamjene šprica i igala te ukupna preventivna djelatnost kroz Nacionalni program suzbijanja ovisnosti.

U Hrvatskoj nema novoinficiranih primalaca krvnih preparata, a u cijelom razdoblju praćenja HIV-a u Hrvatskoj samo su dvije osobe tu infekciju dobile putem transfuzije krvi. Mjere zaštite koje se kontinuirano provode, uz nadzor nad krvi i krvnim preparatima te lijekovima, zaslužni su za iznimno nizak rizik od HIV infekcije u zdravstvenim ustanovama.

Od 1985. godine do danas ukupno je 13-ero djece HIV dobilo od svojih zaraženih majki. Taj je rizik dodatno smanjen s mogućnošću primjene preventivne terapije kod HIV pozitivnih trudnica.

Ministarstvo ističe da bi se epidemiološka situacija s HIV/AIDS-om mogla značajno pogoršati ako se ne bi provodile sve mjere Nacionalnog programa suzbijanja i sprječavanja HIV/AIDS-a, u čemu danas sudjeluju gotovo svi zdravstveni djelatnici u zemlji, stručnjaci izvan zdravstva i nevladine udruge.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, pod sloganom "Voli i budi zdrav" već nekoliko dana traje kampanja Hrvatske udruge za oboljele od HIV-a (HUHIV), kojom se zalažu za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

Na sam dan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, građane se poziva da na zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) posjete HUHIV INFO šator, informiraju se o važnosti zaštite i testiranja te pridružite globalnoj borbi za AIDS free generaciju.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist