Aktualno

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Evo gdje možete izmjeriti tlak i šećer u krvi

secer tlak9710

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) s ciljem senzibiliziranja javnosti na zdravstvene probleme koji utječu na širu populaciju te na važnost prevencije i ulaganja u zdravlje.

Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je šećernoj bolesti (dijabetesu). Pod sloganom „Pobijedi dijabetes“ SZO istaknula je nekoliko ključnih poruka: prevalencija dijabetesa raste u epidemijskim razmjerima; veliki broj novooboljelih slučajeva od dijabetesa može se spriječiti. Jednostavnim svakodnevnim životnim mjerama (održavanjem poželjne tjelesne težine, uključivanjem u redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnom prehranom) smanjuje se rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.; dijabetes se može liječiti i kontrolirati te tako spriječiti komplikacije. Stoga su podizanje svijesti, educiranost, dostupnost dijagnostike i pristupačno liječenje ključne komponente.
U suradnji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge Slatki život, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, DZ Metković, DZ „Dr. A. Franulović“ Vela Luka, Sveučilišta u Dubrovniku, općine Blato i Ljekarne Draženović i na području Dubrovačko-neretvanske županije obilježit će se ovaj dan. Tijekom javnozdravstvenih akcija mjerit će se razina šećera u krvi i krvni tlak, a zainteresiranim građanima davati zdravstvene savjete uz dijeljenje promotivno-edukativnih materijala.
Akcije će se organizirati u četvrtak 07. travnja 2016. na sljedećim lokacijama:
– Sveučilište u Dubrovniku, Ćira Carića 4, Dubrovnik 10 do 12 sati
– Mokošica, ispred ambulante, 10 do 12 sati
– Tommy centar u Gružu, 10 do 12 sati
– Park u Blatu, 9 do 11 sati
– Metković, ispred ljekarne Draženović u Ul. A. Starčević i Put Narone 9 do 11 sati

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist