DuList IN

SVJETLOSNI SPEKTAKL U METROPOLI Ne propusti ovogodišnji Festival svjetla Zagreb

naslovna 1

iznad teksta

Još jednom će se u Zagrebu ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Zahvaljujući najmodernijim svjetlosnim rješenjima što ih omogućava najnovija rasvjetna tehnologija, u Donjem i Gornjem gradu, svakog dana od 18 do 23 sata maštovitim svjetlosnim priredbama, audiovizualnim instalacijama i projekcijama popratit će se dolazak proljeća i ponovno ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira.

unutar teksta

Festivalom svjetla Zagreb, manifestacijom koja privlači brojne posjetitelje, glavni se grad Hrvatske pridružio nizu svjetskih gradova kao što su Lyon, Amsterdam, Helsinki, Prag i Berlin. Ovogodišnje izdanje Festivala svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva i mira. Obuhvatilo se 16 lokacija Gornjeg grada i, prvi put, 15 lokacija Donjeg grada, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će gosti iz Sarajeva na Europskom trgu postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe koje će uz 3D mapping, pratiti ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućiti da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Svjetlost će se preliti pročeljima zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici posjetitelji će moći uživati u istalacijama Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra.

unutar teksta 2
Tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru kao i tematska utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, tako, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. Na zidovima Strossmayerove škole, u Donjem gradu, posjetit će nas lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU.
Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na službenoj online stranici Festivala.

ispod teksta

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist