Grad

Svjetlana Jelavić Dean nova predsjednica Društva arhitekata

jelavic dean01

Na jučer održanoj izbornoj skupštini Društva arhitekata Dubrovnika za novu predsjednicu izabrana je Svjetlana Jelavić Dean, arhitektica s dugogodišnjim stručnim iskustvom.

– Smatram da je u proteklom razdoblju u dva mandata predsjednice Marije Kojaković i Izvršnog odbora ovo društvo napokon steklo kredibilitet i poziciju koja pripada Društvu arhitekata iskazivanjem stručnih stavova i javnim očitovanjem o svim događanjima u prostoru, posebno u nastojanjima odbrane javnih i zajedničkih prostora. Zahvaljujem im na tome. Nisam se baš laka srca odlučila za kandidaturu za predsjednicu Društva. Na to su me potakla neka nova događanja, neki friški vjetrići u području regulative i planiranja. Naime, na nivou europske unije donešene su, i još se donose, niz deklaracija, povelja i konvencija o planiranju , čiji je potpisnik, također, i naša država. U svim tim dokumentima preporučuju se participacijski procesi, tj. sudjelovanje javnosti već u početnim radnjama procesa planiranja. To bi bila sasvim drukčija praksa od one koju imamo sada, gdje se i stručna i šira javnost upozna s prostornim planovima tek kada se završeni izlože na javnom izlaganju. O tome govori i Europska povelja o prostornom planiranju -Barcelona 2013. koja poziva na akciju sve dionike, čije će politike i programi oblikovati budućnost evropskog kontinenta i radi čega je prostorno planiranje od vitalnog značaja za budućnost Europe – istakla je po izboru Jelavić Dean.

– Drugi bitni dokument je Preporuka o povijesnim urbanim krajolicima HUL 2011. za nas osobito značajan radi posla na donošenju Plana uređenja povijesne jezgre Grada. O važnosti povijesne jezgre i o tome kako svi, uglavnom, na ovaj ili onaj način živimo od nje i koliko bi bilo važno Planom upravljanja zaustaviti loše trendove i pomoći zadržati život u Gradu ne treba vam ovdje opširnije govoriti. Samo ću iznijeti mišljenje kako bi donošenje toga Plana trebalo predstavljati najvažniji dio djelovanja ovog društva u slijedeće dvije godine, a moja nastojanja bi bila uključiti što veći broj arhitekata, članova društva koji su sigurno i te kako pozvani sudjelovati u njegovoj izradi – kazala je Jelavić Dean.

– Željela bih se osvrnuti i na dobar i veliki posao koji je obavio Županijski Zavod za prostorno planiranje, u okviru projekta prekogranične aktivnosti, financiranog od strane Europske unije. Radi se o prezentiranju novih metodologija na zaštiti i upravljanju prirodnom i kulturnom baštinom, kao i na upoznavanju sa procesom demokratskog sudjelovanja u planiranju. Sociološka i krajobrazna istraživanja i analize koje su obavili mogu biti dragocjeni doprinos i smjer rada na izradi Plana upravljanja Gradom – zaključila je Jelavić Dean.

Pročitajte još

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist