Turistička sezona trebala bi biti u punom jeku, no je li to zapravo tako? Ugostitelji se slažu da sezona jest lošija, ali postoji li krivac za to? Mnogi optužuju upravo ugostitelje zbog podizanja cijena, kojima smo svi svjedoci, dok ugostitelji samo rade svoj posao kao i svi. Strukovna grupa ugostitelja ŽK Dubrovnik i Ceh ugostitelja Grada Dubrovnika očitovali su se na tu temu zajedničkom izjavom koju prenosimo u cjelosti.
– U posljednje vrijeme sve se više u javnosti mogu čuti paušalne ocjene i optužbe na račun ugostitelja kako su oni krivi za podizanje cijena, generiranje inflacije te ovogodišnju lošiju sezonu.
Sezona jest lošija, to je činjenica. Možda ne po fizičkim pokazateljima, ali sasvim sigurno po financijskim jest. Ali jesu li stvarno ugostitelji krivi za to??
Razlozi su naravno brojni; zbog nemira i previranja u svijetu mnogi turisti ne putuju pa se mijenja struktura gostiju, bude se konkurentske destinacije koje se politikom niskih cijena nameću na turističkom tržištu, pa sve do recesije na emitivnim tržištima i pada kupovne moći turista kao i opće inflacije na svim razinama u Hrvatskoj.
Upravo zato što su cijene rasle na svim razinama nepošteno je i zloslutno tvrditi da su za te negativne trendove krivi ugostitelji. Cijene su dizali svi, smještaj, trgovina, promet, muzeji, nacionalni parkovi, parkinzi, suvenirnice, keramičari, vodoinstalateri, električari pa čak i javne usluge te brojni drugi faktori destinacije, kako Dubrovnika tako i ostatka Hrvatske.
Neugodno je čuti da se za takvim paušalnim osvrtima rukovode ili ih čak i podržavaju nositelji upravljanja destinacijom na svim razinama, kako lokalnim tako i nacionalnim.
Ono što je gost prije mogao dobiti u destinaciji za određeni iznos ove godine više ne može, jer kad plati prijevoz i smještaj dalje štedi na hrani, izletima i ostalim sadržajima u destinaciji. I upravo je to razlog zašto ove godine imamo fizičke pokazatelje kao lani, a negativni financijski učinci će se početi zbrajati na žalost već u srcu sezone.
Često imamo osjećaj kako javnost vidi samo naše cijene menua, a onaj drugi dio priče ne poznaju. Nama ugostiteljima su kroz zadnje dvije, tri godine nemilosrdno skočili troškovi. Povećala se cijena najma prostora i zakupa javnih površina u prosijeku 30% u Gradu, ali i šire, povećali su se troškovi energenata, troškovi nabave, troškovi logistike. Plaće i smještaj radnicima došli su do rekordnih razina. Udio države u porezima i davanjima daleko je veći nego u konkurentskim destinacijama, pa često ljudi znaju reći kako je cijena nečega u Italiji, Španjolskoj itd..jeftinija nego kod nas. Uslijed takvih ulaznih troškova već ćemo ove godine, a još više narednih godina, svjedočiti otpuštanju radnika. Mnogi ugostiteljski objekti će i zatvoriti, jer neće moći opstati. To je činjenica.
Također, treba istaknuti kako je ovo djelatnost nad kojom se redovito i temeljito provodi inspekcijski nadzor, kao nad niti jednom drugom djelatnošću. Nekad su inspekcije dobronamjerne i daju preporuke što popraviti, ali često puta su nemilosrdne sa ekstremnim kaznama.
I ne tražimo mi da nas netko žali i štedi, samo apeliramo na sve čimbenike da zadrže razum i prestanu tražiti krivca. Nužno je da se kroz optimalno planirane politike destinacijskog menadžmenta na vrijeme počnemo pripremati za sedam godina mršavih krava.
U ovakvim momentima nužna je fokusirana suradnja i mudro planiranje te međusobno razumijevanje, a ne optužbe i zabadanje prsta u oko – napisali su iz Strukovne grupe ugostitelja ŽK Dubrovnik i Ceha ugostitelja Grada Dubrovnika.