Grad

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Uskoro četvrta tribina ‘Istina o cijepljenju’

Cijepljenje

Četvrta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom Istina o cijepljenju upriličit će se idućeg četvrtka, 8. studenoga u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati: dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije, Opća bolnica Dubrovnik, mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije, Opća bolnica Dubrovnik i nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku i Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Sveučilište je, navodi se na službenim stranicama, pokrenulo ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća.

Cijepljenje je najučinkovitija i najjeftinija metoda sprečavanja nastanka zaraznih bolesti. Zahvaljujući cijepljenju danas su u potpunosti iskorijenjene ili pred iskorjenjivanjem neke teške i smrtonosne bolesti, a neke su iznimno rijetke. Usprkos navedenome, u Hrvatskoj je posljednjih šest godina osjetan pad procijepljenosti, dok su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija na samom začelju. Na ovoj će se znanstvenoj tribini, između ostaloga, govoriti o znanstveno dokazanim činjenicama korisnosti cijepljenja, epidemiološkim aspektima cijepljenja i mogućim razlozima niske procijepljenosti u našoj Županiji. Posebni dio bit će posvećen sigurnoj primjeni lijekova i sigurnosti cjepiva. Uz to, predstavit će se primjeri iz prakse i uloge i odgovornost institucija i osoba zaduženih za cijepljenje.

dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990., a na istom je fakultetu 2012. doktorirao. 1998. je specijalizirao epidemiologiju. Sudjelovao je u brojnim prezentacijama s temom epidemiologije zaraznih bolesti, sprečavanja zaraznih bolesti, programa obveznih cijepljenja, cjepiva i dijeljenja. Dobitnik je nagrade Sveučilišta u Zagrebu za najproduktivnije doktorande 2012. Od 2005. godine je recenzent nekoliko znanstvenih časopisa, od kojih Bulletin of the World Health Organization od SZO i Eurosurveillance od Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC Vaccine Advisory Group – EVAG). Od 2009., stalni je član savjetodavnog tijela za cijepljenje ECDC-a. Član je i Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore, te potpredsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ. Od 2012. zamjenik je hrvatske predstavnice u pedijatrijskog odbora Europske agencije za lijekove (PDCO, EMA). Objavio je sam ili u koautorstvu na desetke stručnih i znanstvenih radova, od kojih je većina vezana uz cijepljenje.

mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije

Radi u Općoj bolnici Dubrovnik na Infektološkom odjelu. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala Infektologiju i pedijatrijsku infektologiju na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i magistrirala znanosti iz Kliničke farmakologije. Predsjednica je Bolničkog povjerenstva za lijekove, članica Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike Ministarstva zdravstva (ISKRA), članica Odbora za praćenje rezistencije na antibiotike u Hrvatskoj i Povjerenstva za sigurnost primjene lijekova Hrvatske agencije za lijekove (HALMED). Članica je i Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora, delegat Infektološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora u Europskom udruženju specijalista, sekcije za infektivne bolesti (UEMS-ID). Uz sve naznačeno, predaje na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Članica je i suosnivačica nevladine Udruge Zdravi grad i Hepatos.

mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije

Radi u Općoj bolnici Dubrovnik na Pedijatrijskom odjelu na mjestu rukovoditelja odjela. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala pedijatriju na Klinici za Dječje bolesti KBC Zagreb. Magistra je znanosti iz područja kliničke alergologije. Predsjednica je Povjerenstva za financijsku pomoć članova HPD-a za stručna usavršavanja, članica povjerenstva za etiku HPD-a, koordinatorica Povjerenstva za djecu s posebnim potrebama HPD-a i članica bolničkog povjerenstva za lijekove OB Dubrovnik. Također, članica je radne skupine za promociju čitanja MZ RH, voditeljica projekta „Rođeni za čitanje„ OB Dubrovnika i Grada Dubrovnika, suradnica u kampanji „Čitaj mi“ Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva i UNICEF-a. Uz sve naznačeno, predaje na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Suradnica je u nastavi iz predmeta Kliničke vještine u pedijatriji Medicinskog fakulteta u Splitu. Članica je i suosnivač nevladine Udruge Zdravi Grad, suosnivačica i počasna predsjednica udruge Zajedno do zdravlja. Dobitnica nagrade Ladislav Rakovac Hrvatskog liječničkog zbora.

Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

1997. g. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2004. specijalizirao je epidemiologiju. U Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije radi kao epidemiolog, a od 2007. je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju. Od 2009. do 2012. bio je zamjenik ravnateljice Zavoda a od 2012. do danas ravnatelj. Član je Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva (HED). Voditelj je kolegija Higijena i epidemiologija na preddiplomskom stručnom studiju Sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku od akademske godine 2008./2009. Koautor je dviju brošura o cijepljenju iz 2014. (za roditelje „Cijepljenje – pitanja i odgovori“ i za zdravstvene radnike „Cijepljenje – istine i zablude“). Glavni je autor smjernica HED-a „Smjernice za postupanje kod izloženosti virusima koji se prenose krvlju“, te koautor smjernica „Postupanje epidemiologa u izvanrednim situacijama – ekološki incidenti“. Autor je i koautor niza stručnih i znanstvenih radova, te predavanja, tribina, seminara i drugih oblika edukacije. Često sudjeluje u medijskim aktivnostima vezanima uz promicanje zdravlja i medicine temeljene na dokazima.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist