Grad

SVEČANO OTVORENJE ŠKOLE U KARMENU Bjelovučić: Predstavljamo centar izvrsnosti!

ilije sarake otvaranje naslovna

Ceremonija svečanog otvaranja nove zgrade Osnovne škole Marina Getaldića, u povijesnoj jezgri, održala se ovog petka u Karmenu. Nakon provedene adaptacije nekadašnje palače omeđene ulicama Ilije Sarake i Pobijana, novi objekt prve generacije učenika dočekao je 4. rujna, prvog dana nove školske godine.
Kada su se učenici adaptirali, pustili su i javnost da vidi njihove učionice, klupe, pametne ploče i sve čime je škola opremljena. U otvaranju su sudjelovali Klapa Kaše, učenici OŠ Marina Getaldića i glumica KMD-a Srđana Šimunović, a stigli su gradonačelnik Mato Franković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, ravnateljica OŠ Marina Getaldića Silvana Bjelovučić te dubrovački biskup, monsinjor Roko Glasnović.
Radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za učenike 1. do 3. razreda osnovne škole izvedeni su zahvaljujući vrijednoj donaciji Zaklade Caboga Stiftung, u vlasništvu Iva Filnera, a nekadašnju palaču u ulici Ilije Sarake za organiziranje osnovne škole gradu je na korištenje, bez naknade, ustupila Dubrovačka biskupija.
Ravnateljica škole, Silvana Bjelovučić, rekla je kako je veličina ovog mjesta zapravo prožimanje arhitektonskih sklopova povijesnih i kulturnih značajki i života – života kroz veseli dječji smijeh, ciku, viku, pjesmu i igru kroz ulice grada.
-Dugi niz godina u različitim oblicima organizacije nastave i nazivima, škola napokon djeluje na dvije lokacije. Do ove školske godine nastava se održavala u školskoj zgradi gimnazije Dubrovnik. Dugogodišnja suradnja s tom školom, dijeljenje prostora, kao i težnja da obje škole rade u jednoj smjeni, pokrenuli su ovaj projekt. Tako je sada Osnovna škola Marina Getaldića dobila svoj prostor. Ovu školu pohađaju učenici od 1. do 3. razreda s programom produženog boravka – rekla je Bjelovučić dodavši da su obje škole opremljene najmodernijom tehnologijom koje pred njih stavlja suvremeni pristup obučavanja.
-S pravom možemo reći da u ovom trenutku predstavljamo centar izvrsnosti, što ćemo potvrditi kroz ovu i iduću školsku godinu našim rezultatima – izjavila je ravnateljica.
Naglasila je kako su svim znanstvenicima koji rade na poučavanju mladih vrata Osnovne škole Marina Getaldića širom otvorena.
Predsjednik Zaklade Caboga Stiftung, Ivo Felner, rekao je kako je ovaj projekt škole jedan od zadnjih Stiftung zaklade jer su došli do konca predviđenih investicija i radova. Osim toga, predsjednik mora napustiti zakladu kada napuni 85 godina, i to će uskoro tako i biti.
Gradonačelnik je zaključio kako palača u Karmenu priča puno priča, a svaka je bila sve samo ne jednostavna.
-Put od dodjele objekta na gospodarenje od Biskupije do građevinske dozvole bio je iznimno zahtjevan. Na kraju, kad smo došli u poziciju da možemo početi graditi, došao je i Covid, svi izazovi tog vremena su nas dočekali. Zahvaljujući gosparu Felneru koji nam je pokazao i rekao da čvrsto stoji uz nas i projekt, tu su bile spremne i financije, nismo imali što više čekati – rekao je Franković naglasivši kako je ta priča došla do kraja i danas predstavlja život u gradu i potrebu za dječjim smijehom i pričom.
-Svako dijete koje izađe iz ove palače sa sobom će vući ogromnu ljubav prema Gradu. Imat će najbolje i najljepše uspomene, učenje uz pogled na zidine i Lokrum – zaključio je.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, izjavio je kako je ovo danas bio jedan poseban događaj.
-Veliki je ovo uspjeh! Najprije su djeca vraćena u povijesnu jezgru, postigla se jednosmjenska nastava te sjajan primjer dobrotvora gospara Felnera, koji je uložio velika sredstva Zaklade. Djeca će ovdje imati moderne uvjete te sam siguran da će imati sve pretpostavke da se razviju u osobe kakve želimo da postanu – rekao je Dobroslavić.
Izaslanica Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknula kako je bilo dosta riječi o vrijednosti ove palače kao spomenika, međutim ako nema života, ako je spomenik sam sebi svrha i funkcija on se ne može očuvati
-Ovaj spomenik prilagodio se svrsi, u njemu netko stvara i djeluje i kao takav živi s onima koji ga koriste. Nema veće sreće, kad se u kulturno-povijesnoj cjelini, jedna ovakva palača obnovi za potrebe škole. Ova renesansna škola zbog svega što posjeduje ugodna je za rad, njome smo podigli i standard obrazovanja u Republici Hrvatskoj te osigurali djecu jednosmjensku nastavu i produženi boravak – rekla je Obuljen Koržinek dodajući kako se bez obzira na velika ulaganja države, županija i grada, uvijek nađe neki donator koji će uraditi nešto za opće dobro.
Riječi blagoslova ovoj osnovnoj školi uputio je dubrovački biskup, monsinjor Roko Glasnović, te im je nakon toga zaželio svu sreću u životu i školovanju.

 

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist