Županija

SVEČANI PRIJEM U SPONZI Župan: Dan državnosti je naš najveći svjetovni blagdan

zupan prijem naslovna

Dubrovačko-neretvanska županija priredila je povodom Dana državnosti svečani prijem u Sponzi. Uzvanicima se obratio župan Nikola Dobroslavić koji je istaknuo kako je Dan državnosti naš najveći svjetovni blagdan. Podsjetio je i na dan konstituiranja Hrvatskog sabora te na put kojim je Hrvatska prošla do slobodne, samostalne i suverene države.
-Hrvatska je tisućljetna zemlja i imala je kroz povijest razne oblike državnosti od srednjovjekovnih kneževina i kraljevine do dijeljenja suvereniteta s drugim državama i narodima.Od 1990. godine Hrvatska je slobodna, samostalna i suverena država i od tada slavimo naš Dan državnosti. Za blagdan je uzet datum 30. svibnja, dan kad je 1990. godine konstituiran Hrvatski sabor, izabran na slobodnim, demokratskim, višestranačkim izborima. Nakon dugih stoljeća državnih zajednica u kojima hrvatski narod nije bio ni slobodan ni ravnopravan, 90-tih godina prošlog stoljeća Hrvatska se našla u povijesnoj prilici zadobiti slobodu i samostalnost. Hrvatski narod i ostali hrvatski državljani s oduševljenjem su dočekali referendum o samostalnosti i priliku na demokratskim izborima, slobodno, iz više stranaka, birati svoje predstavnike na državnoj i drugim razinama vlasti. Na takav način izabran je prvi demokratski Hrvatski sabor – rekao je Dobroslavić te istaknuo kako je time Hrvatska zakoračila u demokratski, slobodni, zapadni svijet.
-Nažalost, u raspadu SFRJ, ondašnje jugoslavenske, a zapravo već velikosrpske strukture, nisu Hrvatskoj željele dopustiti slobodu i samostalnost. Bile su odlučne zadržati Hrvatsku u ropstvu ili joj odcijepiti trećinu teritorija. Na Hrvatsku je krenula brutalna agresija, provođena silom oružja i mržnjom na sve hrvatsko. Zemlja je tada bila razoružana i činila se lakim plijenom. Ondašnje republičke vlasti dopustile su, naime, otuđenje oružja tzv. teritorijalne obrane i njegov premještaj u vojarne JNA, dakle predale su ga agresoru. Ali je tada na vidjelo izišlo silno domoljublje i slobodoljublje naših ljudi. Očitovala se spremnost na obranu Domovine i spremnost na žrtvu za Domovinu – istaknuo je dalje te podsjetio kako je za prvog čovjeka Hrvatske izabran dr. Franjo Tuđman, čovjek koji je znao kako voditi zemlju u slobodu i samostalnost i kako se suprotstaviti agresiji.
-Devedesete godine bile su trnovit i surov, ali i veličanstven i slavan dio naše povijesti. Pobijediti jednu od najsnažnijih armija u Europi, a pritom biti pod embargom za nabavku oružja, bilo je istinsko čudo, kojem se divio cijeli slobodni svijet. Za to čudo zaslužni su prvenstveno naši branitelji, koji su svojom ljubavlju za domovinu poništili sve prednosti agresorske JNA, etablirane armije sa silnom tehnikom i brojnijim ljudstvom. Najviše smo zahvalni najboljim među nama, onima koji su položili svoj život na oltar Domovine. Klanjamo se njihovoj žrtvi i trajno smo zahvalni njihovim obiteljima što su odgojili takve junake – istaknuo je između ostalog.

Pročitajte još

Usklađene plaće zaposlenih u vrtićima s plaćama u školama i upisana pločanska djeca

Dulist

ŠOBER O KONKURENCIJI NA AERODROMU Prioritet će nam biti očuvanje stalnih radnih mjesta!

Dulist

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist