Zanimljivosti

Sve što niste znali o tajnom životu dubrovačkog podzemlja

Biospeleologija

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom organiziraju predavanje Dore Kermek “Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja” koje će se održati u petak, 13. siječnja 2023. u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.  Što je biospeleologija? Koja bića pronalazimo u podzemlju? Kakvih su boja životinje u mraku?

Osim odgovora na ova i mnoga druga pitanja, na predavanju ćete čuti nešto više o prilagodbama životinja na ekstreman špiljski okoliš, speleologiji i ugrozama s kojima se suočavaju podzemna staništa. Imat ćete priliku sami proučiti kako izgleda špiljski svijet pod povećalom i koje sve tajne kriju maleni organizmi iz podzemlja. Predavanje se održava u sklopu projekta “Podzemno ogledalo – podzemne vode turističkog bisera Jadrana” čiji je cilj dobiti uvid u stanje i sastav živog svijeta u podzemnim vodama Dubrovnika.

Predavačica Dora Kermek studentica je na zagrebačkom PMF-u i suvoditeljica projekta koja je tijekom fakultetskih dana otkrila ljubav prema speleologiji i biospeleologiji. Otada aktivno sudjeluje u terenskim istraživanjima i rado održava popularna predavanja kojima svoju zadivljenost podzemnim svijetom želi prenijeti drugima. Hrvatsko biospeleološko društvo je znanstveno-stručna udruga koja okuplja biologe, stručnjake različitih znanstvenih disciplina i speleologe zainteresirane za biospeleološka istraživanja. Osim terenskih istraživanja, društvo organizira popularno-znanstvena predavanja, baš poput navedenog, kako bi široj javnosti približila tajni život podzemlja.

Više informacija o biospeleologiji i Društvu potražite ovdje.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist