DuList IN

Sve što niste znali o Pelješkom vareniku

Varenik Slow Food

Nakon uspješnih prezentacija na Terra Madre Balkan u Albaniji i Salone del Gusto Terra Madre u Italiji, prezidij Pelješkog varenika bit će predstavljen i dubrovačkoj publici.

Udruga Kinookus, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, poziva sve zainteresirane na predstavljanje Slow Food prezidija Pelješkog varenika, koje će se održati u petak 11. studenog u 19 sati, u prostorijama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Lapadska obala 7, prvi kat, učionica E-3.

Zahvaljujući naporima Slow Fooda, udruge Kinookus i četiri vinarije s Pelješca – Bartulović, Križ, Miloš i Vukas – ovaj dragocjeni tradicijski proizvod, simbol pelješkog kraja i dubrovačke gastronomije, izlazi na tržište. Cilj predstavljanja varenika upoznavanje je potencijalnih kupaca – kuhara, slastičara, ugostitelja, malih hotela, originalnih suvenirnica, ali i šire publike – s proizvodom, njegovom poviješću i gospodarskim potencijalom.
Predstavljanje će biti popraćeno degustacijom suvremene interpretacije varenika u izvedbi uspješne dubrovačke slastičarke Lucije Tomašić.

Na predstavljanju će govoriti:
Ivo Kara-Pešić, predsjednik udruge Kinookus i koordinator ESSEDRA projekta za Hrvatsku;
Marijeta Čalić – koordinatorica prezidija Pelješkog varenika (vinarija Križ);
Ivan Miloš – vinarija Miloš;
Mario Bartulović – vinarija Bartulović.

O Pelješkom vareniku
Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u prekrasnom pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Boja mu varira od krvavo crvene do tamnog karamela, slatkog je voćnog okusa s notama meda i crne čokolade. Od davnina je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači i kolačima. Još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica – mantala.

O prezidiju
Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik i nemoguće ga je pronaći na tržištu. Ali grupa mladih lokalnih vinara, uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Prezidij radi zajedno s proizvođačima i lokalnim partnerom, udrugom Kinookus, na definiranju protokola proizvodnje koji će kombinirati tradiciju i inovaciju, s ciljem promocije varenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

S obzirom na ograničeni broj mjesta, prijaviti se za sudjelovanje možete na e-mail adresu kinookus@gmail.com.

Pročitajte još

Skromna rođendanska torta Luke Modrića ukrala pozornost!

Dulist

Jedva je hodala, ali Tereza je došla oprostiti se od svoje voljene Gabi

Dulist

NOVI KINO TJEDAN Ljubavne krize, povijesne drame i triler Stephana Kinga

Dulist