Županija

Svakoj županiji jedan općinski sud

Zajednica županija

Ministarstvo pravosuđa će nakon 1. svibnja ove godine Vladi dostaviti prijedlog reorganizacije sudske mreže u Hrvatskoj kojim bi se cijela Hrvatska podijelila na 15 pravosudnih područja te na kojima bi djelovalo 15 županijskih sudova, 23 općinska suda i 21 prekršajni sud i 21 općinsko državno odvjetništvo, a u Zagrebu bi bila ukupna tri suda.

Prema prvotnom prijedlogu bilo je predviđeno samo 18 općinskih sudova, no nakon brojnih sugestija, prigovora i dopuna od strane župana, Ministarstvo pravosuđa se ipak odlučilo na povećanje broja na 23, odnosno svaka županija će imati svoj općinski sud, a u Zagrebu će biti tri.

– Zahvaljujući konstantnim pritiscima putem medija, službenim dopisima, brojnim sastancima i raspravama proteklih mjeseci, uspjeli smo izboriti da Ministarstvo pravosuđa donese odluku koja barem djelomično odgovara stanovnicama hrvatskih županija. Zahvaljujemo ministru Orsatu Miljeniću što je sagledao i uvažio većinu naših prijedloga za reorganizaciju sudova, no i dalje se nadamo kako ovo ipak neće biti samo dodatni udar na građane, već efikasnije i racionalnije sudstvo – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

– Mnogo je truda uloženo u ovaj proces i moram se posebno zahvaliti pomoćniku ministra Ivanu Crnčecu, prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, predsjedniku RH prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, zamjenici Općinskog državnog odvjetnika u Čakovcu Kseniji Vidović Vincek, odvjetnici Petri Vugrin, ali u konačnici i ministru Orsatu Miljeniću te cjelokupnoj političkoj sceni Međimurja na punoj podršci – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Od 1. siječnja 2015. zauvijek bi trebala zatvoriti vrata 44 općinska suda, 21 prekršajni sud te 12 općinskih tužiteljstava, a od 1. srpnja iduće godine prestalo bi raditi još 40 prekršajnih sudova.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist