Aktualno

Svaki 12. birač nema osobnu iskaznicu

izbori glasovanje

Svaki 12. birač u Hrvatskoj nema osobnu iskaznicu, a upravo će ovaj dokument biti presudan kod upisa građana u popis birača.

Prema pisanju Novog lista, koji je došao do ovakvog izračuna, od 4.092.058 birača upisanih u popis birača u Hrvatskoj, osobnu iskaznicu nikada nije izvadilo ili im je istekla, a nisu podnijeli zahtjev za novom njih 339.650, odnosno 8,25 posto. Tako oko 15 posto birača u Janjini i Pojezerju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše Novi list, nema osobnu iskaznicu.

Nadalje se ističe kako se najveći broj birača bez osobne iskaznice nalazi u područjima koja su izravno bila zahvaćena ratom, koja su bila okupirana te kasnije oslobođena i u ustavno-pravni poredak integrirana vojno-redarstvenim akcijama.

No, upis u popis birača ne znači ujedno da takve osobe neće na izborima ostvariti svoje biračko pravo. Jer, ukoliko do dana izbora ne izvade važeću osobnu iskaznicu, birači bez tog dokumenta će na dan izbora u nadležnom uredu državne uprave moći dobiti potvrdu i na temelju nje se iz registra birača upisati u popis birača te izaći na izbore.

Pročitajte još

RAST PLAĆE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA Bačić: Rastu i plaće za 576 lokalnih čelnika!

Dulist

Nezapamćen pomor mušula u Malostonskom zaljevu!

Dulist

TEMPERATURA PALA NA 19 Bura rashladila more!

Dulist