Grad

SVAKA ČAST Dubrovčanin učinio dosad neviđeno u Njemačkoj i sjevernoj Europi!

martinovic marburg

Dubrovački liječnik sa marburškom adresom u Njemačkoj prim. dr. sc. med. Ivo Martinović izveo je u marburškoj klinici za kirurgiju srca i krvnih žila operaciju višestruke srčane premosnice operirane na kucajućem srcu uz minimalni invazivni zahvat kroz malu ranu.

Kako piše Fenix Magazin, Bila je to prva tako uspješno napravljena operacija u Njemačkoj i sjevernoj Europi, čime se dr. Martinović pridružio nekolicini kardiokirurga u svijetu koji su postigli najbolje moguće rezultate kod takve operacije.

– Prvi put su specijalisti marburške Klinike za srce i torakalnu kirurgiju krvnih žila izveli kompleksnu operaciju višestrukih premosnica na kucajućem srcu putem minijaturnog pristupa u prsnom košu. Ovaj zahvat je do sada jedinstven u Njemačkoj i Sjevernoj Europi. Zahvat je izveo primarius dr.med. Ivo Martinović – javili su iz marburške Klinike.

U popratnom tekstu stoji kako su za pacijenta zahvati bili minimalne invazivnosti i bili su manjeg opterećenja nego uobičajene operacije srca.

-Operira se bez uređaja ‘srce-pluća’. Što je manja rana, to je manje bolova, manji je gubitak krvi i umanjen je rizik od smetnji pri zarastanju rane. Pri tome se koristi i manje stranog materijala, poput žičanih petlji i konaca. Pacijenti se brže oporavljaju, kraće borave na odjelu intenzivne njege i mogu ranije napustiti kliniku. Za kardiokirurge i anesteziologe ovakvi zahvati predstavljaju pak znatno veće izazove jer je operacija jako kompleksna ( tehnički najzahtjevnija operacija premosnice) i praćenje krvotoka za vrijeme zahvata na kucajućem srcu je izrazito zahtjevno – naveli su u opisu operacije iz marburške Klinike.

Primarius dr. Martinović kazao je kako je za njega najvažniji bio optimalni rezultat za pacijenta.
– Naš prvi operirani pacijent je bio jako zadovoljan i mogao je napustiti kliniku već peti dan nakon operacije. Pri tome se radi o rezultatu izvrsnog timskog posla kolega kardiologa i anesteziologa. Ovu tehniku sam učio kod renomiranog kolege iz New Yorka, koji je već mnoge operacije ove vrste proveo i potvrdio da ovakav zahvat može uspjeti samo kao rezultat timskog rada. Sada smo u mogućnosti da nudimo ovaj inovativni i obazrivi postupak i u Njemačkoj. Od toga naši pacijenti mogu definitivno profitirati – kazao je Martinović, koji je u Njemačku iz Dubrovnika stigao prije 26 godina.

Inače, primarius Martinović u Dubrovniku je završio osnovnu i srednju školu kao najbolji učenik te je bio oslobođen mature. Nakon polaganja testova i osvojenog prvog mjesta dobio je stipendiju Grada Dubrovnika u obliku kredita za natprosječno inteligentne studente. Odmah je upisao postdiplomski studij i stažirao u Općoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Nakon staža trebao je biti jedan od liječnika specijalizanata kirurgije u novoj Sveučilišnoj bolnici, koja je trebala biti centar izvrsnosti hrvatske medicine.

– Isključivo zbog ljubavi prema kirurškoj struci sam otišao u inozemstvo, jer mogao sam ostati i uzeti neku drugu specijalizaciju, ali htio sam kirurgiju – izjavio je prije nekoliko godina u razgovoru za domaće medije prim. Martinović, koji je kirurgiju i kardiologiju specijalizirao u Frankfurtu i Dusseldorfu.

– Stigla je ponuda za docenturu iz Marburga, bolja plaća, bolji uvjeti rada, veći izazov i posljednjih sedam godina sam tamo – kazao je prim. Martinović, inače nekadašnji junior Juga koji se natjecao i u tae kwon dou, a bio je i član FA Linđa gdje je deset godina svirao mandolinu.

Marburg je poznati sveučilišni grad u srcu Njemačke sa 100.000 stanovnika, od toga 20 tisuća studenata. U Sveučilišnoj klinici u Marburgu obavi se oko 1000 operacija na srcu godišnje.

Opširnije o ovom jedinstvenom pothvatu primariusa Martinovića pročitajte ovdje.

 

Foto: Fenix Magazin

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist