Aktualno

Suradnica Ureda za socijalnu skrb pomagala ocu s 13 kaznenih postupaka da dobije djecu

provjereno screenshot

Suradnica Ureda za socijalnu skrb u Rijeci stranci u postupku, roditelju koji ima nekoliko kaznenih prijava, pa čak i od samog Ureda za socijalnu skrb, davala je savjete što učiniti, napisati, kako se postaviti. U emisiji Provjereno Nove TV otkrili su više o ovom skandaloznom slučaju i što je rečeno na snimci između roditelja i spomenute djelatnice, voditeljice mjere nadzora u Područnom uredu Rijeka.

Djelatnica: Vi ćete dobiti skrbništvo, samo sad kažem – da l’ će to biti sada dok je privremena mjera, pa kasnije ćete se vi još sudski boriti za to, ne znam.

Otac: To u svakom slučaju ja sam pokrenuo.

Djelatnica: Tako da vas molim, probajte vi. Ja sam njoj to isto rekla, nemojte reći da sam vam rekla . Znači, mama, bilo bi dobro da to uzme *****, vidite da vam je puno te djece. Ja ću nekako probati malo sa te druge strane obraditi. To je sve što mogu napraviti do kraja.

Otac: To je znači danas bio razgovor između vas i ***** (pravnica centra) kada smo mi otišli ća.

Djelatnica: Da, i naša pravna služba. I onda smo malo vidjeli što i kako, vi ste ostavili dobar dojam.

Otac: Još će se dojam tu popraviti sad kad kupim stan, nema šta da mi nađu, nema zamjerke.

– Ovo nije profesionalan postupak i profesionalan način. Ta osoba, ako je sve to prenijela ocu, ona podliježe da se protiv nje podnese prijava – rekao je ravnatelj Ureda Karlo Balenović

Odvjetnica Katja Jajuš kaže:

– Ovdje se radi o zlouporabi položaja i ovlasti, kada je određena osoba koristeći svoj položaj zlouporabila svoj položaj da bi druga strana dobila nešto što joj možebitno ne bi pripadalo – rekla je odvjetnica Katja Jajuš.

VIŠE MAJKI UPOZORILO NA ISTU DJELATNICU

Još nekoliko majki istaknulo je slične probleme s kojima su se susrele u Centru za socijalnu skrb, odnosno Područnom uredu Rijeka.

– Umjesto njega pisala je mailove da mu pomogne da me dovede u što nepovoljniji položaj – kaže jedna.

– On je u nekoliko navrata i prijetio i obavještavao me o cjelokupnoj situaciji, kako postupak ide, obavještavao me apsolutno o svemu. Znao je cijelu proceduru kako će se odvijati i zapravo se istim tim redoslijedom procedura i odvijala – rekla je druga majka.

– Učestalo je govorio, još od prošle godine, dijete će doći k meni, dao sam novac. Nikada mi nije htio otkriti svotu, ali sve je upućivalo na to da je dao novac – ispričala je treća.

Ovo su neki savjeti suradnice centra:

Djelatnica: Dobro ****, tu se gleda roditelj koji je kvalitetniji. Ona se jadna trudi, ali ne može ona brižna. Pa vidite kako izgleda. Ona njih voli, daleko od toga.

Otac: Da, ali ne živi se od ljubavi, ja joj to uvijek kažem.

Još savjeta koje je davala:

Djelatnica: Onda ćemo mi kao Centar, je l’ tako, napisati svoju suglasnost, da se mi s time slažemo. I to bi bilo onda to. A s druge strane joj kažete: ovako, ****, ja bih to tako napravila, ja vam to tako predlažem. Vi joj kažete ovako: ****, slušaj me, ako ne budeš to napravila, klinci idu u dom. I to je to, pa sad biraj

Otac: Na neki način onda je kao ucjenjujem?

Djelatnica: A čekajte malo, tata, to vam je tako.

Otac: Ne može takvo nešto nasilu, mora se lijepo diplomatski riješiti.
Probajte, tata, ja vam samo kažem kakvo je stanje stvari, što su meni rekli iz Centra.

Voditeljica mjere nadzora osoba je koja ima ključnu ulogu u pružanju informacija i preporuka Centru za socijalnu skrb, kao i sudu koji donosi odluke o skrbništvu.

– Između ostalog, radi se i o odavanju službene tajne, s obzirom na to da je osoba dužna, u ovom slučaju voditeljica nadzora, čuvati profesionalnu tajnu. To je u konkretnom slučaju izostalo – ističe odvjetnica Jajuš.

– Voditelj nadzora prilikom svoje komunikacije s ocem u biti na određeni način sugerira ocu koje radnje treba poduzeti. Između ostalog sugerira ocu što bi on trebao napraviti, kome bi se trebao obratiti kako bi na određeni način dobio skrbništvo – kaže odvjetnica i dodaje kako se vidi da osoba koja vrši nadzor također manipulativno postupa.

– Između ostalog na određeni način čak podcjenjuje majku upotrebljavajući rečenice, pa pogledajte, i sami ste svjesni činjenice koliko je ta majka jadna – navela je Jajuš.

Protiv oca, s kojim voditeljica mjere nadzora srdačno razgovara i preuzima ulogu njegova savjetnika i odvjetnika, u tijeku je 13 kaznenih postupaka, a posljednja optužnica na riječkom sudu zaprimljena je 23. siječnja 2021. Centar, koji je nešto ranije također protiv njega podigao kaznenu prijavu, na sve je to, čini se, zažmirio.

NISU ZADOVOLJENE KOMPETENCIJE ZA POSAO?

– Voditelji mjera prvo su stručnjaci koji su po svojim bazičnim profesijama educirani za rad sa takvim obiteljima – kaže ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb Tatjana Kaktić Stanić. U teoriji bi to zasigurno trebalo biti tako, a je li to baš tako i u praksi? Voditeljica mjere nadzora u ovom slučaju nije zaposlenica Centra, nije socijalna radnica niti psihologinja.

Kaktić Stanić ističe kako je u pojedinim centrima, to jest područnim uredima manjak voditelja mjere, pa se to radi izvan radnog vremena, a na području Rijeke i Primorsko-goranske županije znatan je i manjak socijalnih radnika i socijalnih pedagoga.

Dakle, riječ je o osobama koje centri šalju u obitelji, koje procjenjuju situaciju u obitelji, pišu izvješća te često svjedoče na sudu umjesto djelatnika Centra. Koje su njihove kompetencije za taj posao?

– Oni nisu dosad bili posebno obučavani za to. Prvo zbog ovoga što smo i sami vidjeli da tu postoji potreba, pogotovo kod ovog broja stručnjaka koji nisu bazično stručnjaci profila koji ima sustav socijalne skrbi. A imali smo znatan dio učitelja i profesora – kaže ravnateljica.

Screenshot: Provjereno

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist