Tradicionalno, zimska prehrana podrazumijeva ‘teža’ jela, masnija te samim time i ona koja stvaraju koji kilogram viška. No, postoji cijeli niz namirnica koje su laganije, a ugriju organizam.
Kako piše Zdrava hrana, ove namirnice sudjeluju u termoregulaciji tijela, odnosno poboljšavaju i potiču rad metabolizma čime se stvara toplina – termogeneza. Namirnice koje sadrže visoku količinu složenih ugljikohidrata, poput krumpira, žitarica, batata i mrkve, jabuke, banane i orašastih plodova, daju organizmu dovoljno goriva koje se lako probavlja i time brzo oslobađa energiju, odnosno toplinu.
S druge strane, bioaktivne komponente, poput piperina, kapsaicina, alicina, gingerola kojih ima u papru, crvenoj ljutoj papričici, češnjaku i đumbiru, potiču rad metabolizma, oslobađaju više energije odnosno topline pa je, nakon konzumacijom ovih namirnica, našem tijelu toplije.
Evo koje su namirnice izvrsne za zimu:
Leća – bogata je bjelančevinama, ali i složenim ugljikohidratima koji organizmu daju dovoljno energije za stvaranje topline. Savjet: kuhanu leću začinite crnim paprom, češnjakom i bučinim uljem za dodatni grijući efekt.
Bademi – ukusan su međuobrok ili dodatak jelima pa ih je lako ubaciti u prehranu. Savjet: desetak badema, lješnjaka ili oraha osigurat će vašem tijelu unutarnju toplinu koja traje.
Batat – dio je obitelji korjenastog povrća. Uz složene ugljikohidrate, sadrži i biljne pigmente karotenoide koji, osim što im daju lijepu narančastu boju, su i snažni antioksidativni regulatori imuniteta. Savjet: prstohvat ružmarina, morske soli i maslinova ulja daje batatu mediteranski štih.
Prokulice – osim što će vam zagrijati tijelo, pomoći će i u borbi protiv gripe. Sadrže visok udjel vlakana, a bogati su i fitonutrijentima koji pozitivno djeluju na rad imunološkog sustava i metabolizma. Savjet: pripremljene na lešo prelijte aromatičnim ghee maslacem i začinite mljevenim paprom.
Čili papričice i đumbir – začini su koji sadrže srodne alkaloide kapsaicin i gingerol, aktivne tvari koje definiraju njihovu ljutinu, aromu i ljekovitost. Ove bioaktivne tvari ubrzavaju metabolizam, zbog čega sagorijeva masno tkivo i stvara se toplina u tijelu. Savjet: za odličan napitak koji grije savjetujemo sok od đumbira, cijeđene naranče, čili papričice i meda.
Avokado – ovo egzotično kremasto voće bogato je visokokvalitetnim mastima koje u kombinaciji sa začinskim biljem vašem tijelu daje “ekstra” toplinu u hladnim zimskim danima. Savjet: pesto od avokada, maslinova ulja, limunova soka, češnjaka, papra i bosiljka namažite na prepečeni raženi kruh.
Jabuka – bogata je kvercetinom, bioaktivnom tvari snažnog antioksidativnog djelovanja. Uz to, sadrži dijetalna vlakna poput pektina koji “hrani” dobre bakterije u probavnom traktu i poboljšava probavu. Savjet: ribana jabuka i prstohvat cimeta bit će odlična marenda koja grije.
Izvor: Dobra hrana