Grad

Šum u komunikaciji na relaciji Vlahušić – Uzinić

crkve ulaznice

Gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno se malo pogubio. Naime, na nedavnoj konferenciji za novinare s koje je najviše odjeknuo plan ulaska u Grad uz propusnice kako bi se smanjile nenormalne gužve, ispod radara su prošli njegovi navodi da se s Dubrovačkom biskupijom dogovorila naplata ulaska u crkve u Gradu.

-Ja sam s biskupom ovih dana nastavio jako korisne razgovore oko suradnje Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, temeljem iskustva koje smo postignuli s Franjevcima koji su od ove godine u Dubrovnik Cardu. S Biskupijom plaćamo najam za Svetu Klaru koja će biti ‘visitor centar’ dogodine, da sve crkve na području povijesne jezgre, a govorimo i o Katedrali i Svetom Vlahu, razmislit ćemo i o Dominikancima i svim crkvama na području Dubrovačke biskupije, uđu u jedinstveni sustav naplate karata Dubrovnik Carda ulaznica za muzeje, koje će po crkvenim pravilima Grad Dubrovnik preuzeti. Vodit ćemo računa da ti prostori budu dostupni, da damo velike volumene prihvata, da to napravimo, isto tako najveće površine koje imamo otvorene, površine u povijesnoj jezgri da budu u crkvi, koje će biti dostupne. Moramo raditi na kontinuiranom povećanju javnih površina – rekao je među ostalim u svojoj poprilično konfuznoj izjavi Vlahušić.

Ako bude, kad bude i samo crkvice koje…
Njegove nedovršene misli nisu nepoznate na konferencijama za novinare, no konkretno plan naplate ulaska u sakralne objekte na području povijesne jezgre je tema s kojom se DuList pozabavio sredinom srpnja, kada nam je i iz Dubrovačke biskupije poručeno kako se od takve ideje odustalo. S obzirom na Vlahušićevu nedavnu retoriku, zanimalo nas je stoga – što se točno promijenilo u 15-ak dana. Odgovor je, kratko i jasno – ništa.
-Na blagoslovu igrališta u sklopu župe sv. Mihajla u nedjelju, 21. kolovoza 2016., u neformalnom susretu gradonačelnika Andra Vlahušića i biskupa mons. Mate Uzinića, uz druge teme, dotaknuta je i tema velikog broja turista u staroj gradskoj jezgri. U neformalnom razgovoru tek je spomenuto da bi u popis objekata koji se mogu obići kupnjom Dubrovačke kartice mogao jednog dana ući i Muzej Dubrovačke biskupije, kada i ako se uspije napraviti. Tada bi u sustav Dubrovačke kartice mogle eventualno ući i neke druge crkvice u gradu koje nisu u liturgijskoj uporabi. Međutim, ništa konkretno nije dogovoreno, a osobito ne o naplaćivanju ulaza u crkve. Razgovori između Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije tek predstoje – odgovorili su na naš upit iz Dubrovačke biskupije. Kako proizlazi ih njihovog odgovora iz takve kombinacije naplate bile bi isključene sve ‘jače’ crkve u Gradu, a posebice Sveti Vlaho i Katedrala koje je na svojoj pressici spomenuo Vlahušić.
Eliminacija polugolih Naplata ulaska turistima ne bi bila loša ideja, ako ništa kako bi se minimalizirao ili u potpunosti eliminirao broj onih koji ulaze polugoli u crkve. Također, naplatom ulaznica možda bi se uvelo i malo reda u ponašanje i pristojno odjevenih pojedinaca, no vrlo je teško, makar na ulazu, razgraničiti one koji su došli moliti od onih koji su došli razgledati. Kako nam je u srpnju poručio rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić – Nikad ne znate zbog čega je netko došao, a da ne bi pogriješio prema onome tko je došao moliti, bolje ne naplatiti nikome!

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist