Aktualno

Šuica: Mrsiću, u čemu je problem?

Dubravka Šuica

– Hrvatskoj će biti na raspolaganju 120 milijuna eura za zapošljavanje mladih. Ta cifra se nalazi u nacrtu proračuna EU i čudi me da ministar Vlade zemlje članice EU zadužen za to pitanje to ne zna – rekla je Dubravka Šuica komentirajući nedavni istup ministra rada i mirovinskog sustava u Jutarnjem listu

od 4.studenog 2013. pod naslovom "Mrsić više ne može poticati zapošljavanje jer je novac za ovu godinu već potrošen".
 
Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica krajem listopada poslala je upit Vladi što planira s 120 milijuna eura koje Europska unija daje za mlade nezaposlene u Hrvatskoj, pa je iznenađena činjenicom da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u čijoj je nadležnosti zapošljavanje mladih nije upoznato s iznosom koji će biti dostupan državama članicama EU.
 
– Teško je za povjerovati da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je nadležno za rješavanje najvećeg problema u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost mladih, nije upoznato s dobro poznatom činjenicom u Europskim institucijama, da će Hrvatskoj u sklopu programa Jamstvo za mlade biti osigurano 60 milijuna eura, a najmanje još toliko sredstava će biti dostupno iz Europskog socijalnog fonda, što kazuje da će Hrvatska imati na raspolaganju više od 120 milijuna eura samo za rješavanje problema nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj – čudi se Šuica.
 
Iako svi u Europskoj uniji nisu najzadovoljniji inicijativom koja će se provoditi u sklopu programa Jamstvo za mlade veseli činjenica da će EU za mlade osigurati čak do 8 milijardi eura jer je nezaposlenost mladih gorući problem kako EU tako i Hrvatske.
 
– Očigledno je da komunikacija i protok informacija na relaciji Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i EU institucije ne funkcionira u onoj mjeri kako je to uobičajeno u EU praksi – kazala je Šuica.
 
Šuica je ponovila svoje riječi s kraja listopada:
– Očekujem od Vlade da se ozbiljno uhvati u koštac s ovim najvećim problemom u Hrvatskoj i da dosljedno implementira instrumente koje nam je osigurala Europska unija. Poznato je da Vlada ima problema s povlačenjem sredstava iz fondova EU, pa me zanima kako Vlada planira povući više od 120 milijuna eura koje je EU namijenila za mlade nezaposlene u Hrvatskoj i osigurati posao za 104 774 mladih do 29 godina koji su danas na burzi rada?

Pročitajte još

Trsteno će dobiti dvije nove autobusne stanice, parkiralište i kamere za nadzor brzine

Dulist

Noćas zamagljivanje protiv komaraca od Dupca do Plata

Dulist

Prometna nesreća u Čajkovićima, jedna osoba lakše ozlijeđena

Dulist