Politika

ZAVRŠILO DRUGO SUČELJAVANJE Jeste li se odlučili kome ćete dati glas?

milanovic grabar kitarovic

Na prvom programu HRT-a započelo je još jedno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović uoči drugog kruga izbora.

Tijekom debate koja će trajati sat i pol vremena, svakom će od kandidata biti postavljeno dvadeset pitanja. Odgovor može trajati minutu, a mogu replicirati na odgovor protukandidata. Na raspolaganju im je dvadeset replika u trajanju od pola minute i dvadeset odgovora na repliku u trajanju od 20 sekundi.

Na samom početku imali su dvije minute za predstavljanje svoga izbornog programa. Pitanja su podijeljena u nekoliko skupina, od gospodarstva i demografije, preko vanjske politike i predsjedničkih ovlasti, do nacionalne sigurnosti i borbe protiv korupcije. Tu je i set svjetonazorskih, ali i osobnih pitanja, kako prenosi Index.hr.

U prvom setu pitanja gospodarstva i demografije, kandidate se pitalo: Treba li produljiti radni vijek?

– Kad sam bio premijer u dijalogu sa sindikatima i društvenim skupina bilo je razgovora koji nisu riješeni. Mislili smo da je potrebno produžiti radni vijek na 67 godina, ali tamo nekad za više godina. Ja ne bježim od onoga što sam predlagao. Morat ćemo naći kompromis jer mirovinski stupovi neće biti dugoročno rješenje. Država će morati u mirovinskom sustavu brinuti o ljudima koji rade i nikakva kapitalizirana štednja tu odgovor ne daje – rekao je Milanović. Replicirala mu je Grabar Kitarović.

-Vi ste 2014. godine uveli zakon kojim se od 2038. godine ide u mirovinu s 67 godina. Naravno, razlike u Hrvatskoj na ostatak EU su velike, pogotovo kad je riječ o očekivanom životnom vijeku, a onda ste se predomislili – rekla je Grabar Kitarović.

-Nažalost, ovdje je bilo sve pogrešno rečeno, neću se prepirati. Moja Vlada je na ljestvici konkuretnosti skočila na 40. mjesto, dolaskom HDZ-a, spustili smo se na 60. – rekao je Milanović, prenosi N1.

Prodaja Ine počela je u mandatu SDP-ove Vlade, je li to bilo potrebno? Treba li nakon osude Sanaderu otkupiti Inu, pitali su voditelji.

-Ja sam podržala tu ideju kad je predsjednik vlade rekao da treba otkupiti Inu, zato što držim da su autoceste, energetski sustav strateško pitanje države nad kojim trebamo imati svoju kontrolu. Kasnije se dogodilo da strateški partner nije bio dovoljno ozbiljan i ja i dalje podržavam da Hrvatska ponovno stekne sva vlasnička prava nad Inom, jer tu ima puno toga što je u sustavu, ne samo proizvodnja u Hrvatskoj i energetska neovisnost, postoje Inina polja u Siriji i mnoga druga pitanja. Mislim da infrastruktura mora biti u hrvatskim rukama – rekla je Grabar Kitarović.

-Najava Plenkovića da će otkupiti Inu je u rangu najava gospođe Kitarović da će se preseliti u Visoku, rekao je Milanović. To su obećanja u rangu 8000 eura za svakoga tko radi u informatici – rekao je Milanović.

Koliko su previranja u Crnoj Gori opasna?

Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila ‘kako se ne želi miješati u unutarnje stvari te države’.

-Ja se nadam da će se to pitanje riješiti, ako ne, onda postoji mogućnost izbora. Neće se to pitanje preliti na Hrvatsku. Ja sam iznimno obrazovana i iznimno brinem o nacionalnoj sigurnosti – ističe.

Milanović je rekao: ‘Ovo je bilo dirljivo slušati. Kolinda ima dvostruke kriterije, nekad je za miješanje u poslove druge države, nekad nije. Iz ovog što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. Svaki dan razgovaram s ljudima u Crnoj Gori’. Grabar Kitarović je dodala: ‘Svi mi razgovaramo s dužnosnicima u Crnoj Gori, nemojte me vrijeđati na osobnoj razini. Ako mislite na BiH, potpisnici smo Daytonskog sporazuma’, prenosi Index.

Inicijativa Tri mora

-Inicijativa Tri mora je bitna i prva inicijativa koja je apsolutno prihvaćena. Vrlo je konkretna, o njoj su postojale nedoumice o čemu je riječ, postavljamo sebi za zadaću brisanje granice. Cilj je povezivanje sjevera i juga od čega Hrvatska može imati ogromne koristi, ne samo u turizmu, nego i u energetici – rekla je Grabar Kitarović.

Nisam protiv inicijativa, nagledao sam ih se kao diplomat, političar, nacionalni lider, ali ovo je jedna od onih – za paradu. Ovo je obična parada. Započele su je države na inicijativu Washingtona. Koliko je Hrvatska uplatile u taj fond? Hrvatska je dala nula, eto toliko o tome – rekao je Milanović.

-To je ozbiljna inicijativa u kojoj je oko 25 posto prihvaćenih projekata bilo onih koji su potekli iz Hrvatske. To je parada, koja će jednog dana prestati, kao i druge inicijative. Poljska kao mekana zona između istoka i zapada, ide na živce Rusiji i Njemačkoj i kontrolira je se tako da je se opservira. Priče o projektima su super za malu djecu, a neograničen novac postoji i u Bruxellesu. Ovdje se stvara iluzija da će razdragani investitori doći i investirati u LNG terminal i to je maslo ove ekipe – Milanović će.

-Ovo nije nikakva parada, najozbiljnija je inicijativa Hrvatske ikada prihvaćena. Žao mi je što to ne shvaćate, kao što ne shvaćate vanjsku politiku općenito. Što se tiče LNG terminala i Pelješkog mosta, usput budi rečeno, vi ste to zaustavljali godinama. Ako su novci u Bruxellesu, zašto ih niste iskoristili?, upitala je Milanovića predsjednica.

-Gospođo Kitarović, nismo iskoristili novce u prvoj godini mandata jer to nije bilo moguće. Na gradilište Pelješko mosta sam osobno dva puta vodio povjerenicu za promet. I JASPERS je u vrijeme moga mandata dao konačnu procjenu i analizu da se u to ide. Sve je to tehnika za Butkovića i ostale – rekao je Milanović.

Ima li korupcije u sigurnosnim službama, pitali su voditelji.Ne mogu sa sigurnošću reći, ali ću u drugom mandatu provjeriti što se događa. Činjenica je da dokumenti cure, u nekim tjednicima vidimo dokumente koji cure i trebali bi biti u vlasništvu sigurnosnih službi’, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je komentirala sastavljanje Vlade 2015. godine.

-Poslali ste mi poruku danas možeš biti svoja državnica i birati svoju vladu ili biti Karamarkova lutka na koncu – rekla je Grabar Kitarović, dodavši da je Milanović na taj način htio igrati na njen ego.

Milanović je upitao ima li to napismeno, Grabar Kitarović je odgovorila da ima i da je on poslao poruku na njezin mobitel s tim sadržajem. ‘Imamo i svjedoke’, rekla je Grabar Kitarović.

Foto: Printscreen HRT

Jeste li se odlučili kome ćete dati glas u drugom krugu izbora? Anoniman odgovor možete dati u anketi u nastavku. 

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist