AktualnoHrvatska

Stupila na snagu zabrana rada nedjeljom: sve više kritika!

konzum butiga274

Danas je stupila na snagu odluka o zabrani rada nedjeljom, koja će utjecati na trgovine diljem zemlje. Prema novim pravilima, trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja u godini, s tim da su ove godine iznimno sve nedjelje do kraja godine neradne, a same trgovine će moći odabrati koje će nedjelje biti radne.
Međutim, kiosci će imati određenu fleksibilnost jer će im biti dopušteno raditi svake nedjelje od 7 do 13 sati. Iako je prvotno bilo planirano da kiosci prodaju samo novine, sada će biti dopušteno prodavati i druge proizvode.
Predsjednik stranke Fokus, Davor Nađi, iznio je svoje protivljenje na Facebooku. Naglašavajući razliku između zabrane rada nedjeljom i zabrane rada trgovinama nedjeljom, Nađi, prenosi index hr tvrdi da se radi o odluci koja pogoduje velikim tvrtkama na štetu malih poduzetnika.
On ističe da bi prava zabrana rada nedjeljom podrazumijevala da niti jedna djelatnost, osim esencijalnih kao što su hitna pomoć, vatrogasci i policija, ne radi nedjeljom. No, aktualna odluka dopušta automatiziranim trgovinama da rade svaku nedjelju, dok se odabir kojim trgovinama će biti dozvoljen rad nedjeljom ostavlja vlasnicima.
Nađi također upozorava na činjenicu da ograničavanje broja radnih nedjelja trgovinama omogućuje trgovačkim lancima s više lokacija da rotiraju svoje zaposlenike između trgovina kako bi i dalje radili nedjeljom, samo na drugim lokacijama. Ističe da ova odluka nije pomogla zaposlenicima u trgovinama, već je samo rezultirala zabranom rada određenih (prema izboru vlasnika) trgovina nedjeljom. Ističe da će neki zaposlenici izgubiti posao, neki neće imati slobodan dan tijekom tjedna za obavljanje svojih obveza, a neki će se suočiti s usporenim rastom plaće. Također, upozorava da će studentima biti uskraćen dio zarade koji su ostvarivali radom vikendom te da se šalje poruka da su oni koji rade nedjeljom manje bitni.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca