Hrvatska

STUDIJA STOPE PDV-A Ugrožen je investicijski i razvojni ciklus turizma

spica100

Prijašnje snižavanje stope PDV-a u turizmu iz 2013. godine na 10 posto urodilo je najintenzivnijim porastom investicija i zapošljavanja od hrvatske neovisnosti. Današnja primjena turističke politike nije u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine budući da je kao jedna od prioritetnih mjera proaktivna fiskalna politika i da su stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo više od svih mediteranskih konkurenata. Time je Hrvatska na dnu ljestvice konkurentnosti poslovnog okruženja. U odnosu na stopu od 10 posto, to znači 41 posto manje sektorskih investicija do 2021. godine i 200 hotela manje u sljedećih 10-15 godina – rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu, turizam i financije HGK Josip Zaher, komentirajući rezultate studije HGK „Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva“, koja je izrađena na inicijativu Udruženja hotelijera HGK.

-Ako pogledamo ostvarenje investicija od 2014. do 2017. od 2,1 milijardi eura, hrvatski turizam ne postiže cilj od 7 milijardi eura zadan Strategijom razvoja turizma do 2020. godine. U Europskoj uniji 18 zemalja primjenjuje stopu koja je manja ili jednaka 10% za hotele, a 17 zemalja sniženu stopu PDV-a za restorane. Stopa od 25% na ugostiteljstvo je uz Dansku najviša u EU upravo u Hrvatskoj – rekao je predstavnik izvršitelja studije HD Consultinga Branko Bogunović, predstavljajući analizu koja je uzela u obzir konkurentske zemlje, strateške dokumente, dosadašnje performanse sektora i anketno istraživanje poduzetnika s ciljem izrade simulacije ekonomskih učinaka promjene stope PDV-a u djelatnosti organiziranog smještaja i ugostiteljstva.

Prema rezultatima studije i procjenama fiskalnog učinka postojeće stope, država će već od 2019. prema novim stopama prihodovati manje nego prema onima iz 2016. godine. Stopa PDV-a od 10% daje veće fiskalne učinke u odnosu na povećanu stopu već od 2025. godine zbog razlike u namjeri investiranja i priljeva novog smještaja. Ekonomski učinci postojeće stope do 2021. godine u usporedbi sa stopom od 10% znače 41% manje sektorskih investicija te gubitak više od 2,5 milijardi eura potencijalnih investicija, 71% manje novozaposlenih, 13% manje dodane vrijednosti i preko 11.000 visoko kvalitetnih smještajnih jedinica manje. U cilju osiguranja daljnjeg intenzivnog razvojnog ciklusa u turizmu i poticanja razvoja povezanih djelatnosti predlaže se izjednačavanje stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo na razini od 13% od 1. siječnja 2019. te smanjenje stope na 10% u sljedećih tri do četiri godine.

-Bez obzira na nepovoljno poslovno okruženje, hotelijeri će nastaviti s investicijama jer je podizanje kvalitete nužno za opstanak na tržištu. No, u usporedbi s konkurentskim zemljama investicijski i razvojni ciklus hrvatskoga turizma je ugrožen jer stalne promjene poreznog okruženja dugoročno stvaraju nepovjerenje kod investitora i udaljavaju nas od ponude više vrijednosti kojoj težimo. Snižena stopa PDV-a može doprinijeti konkurentnijim cijenama, povećanju prihoda i dobiti, otvaranju novih radnih mjesta i većim plaćama, smanjenju sive ekonomije i poticanju investicija – rekao je predsjednik Udruženja hotelijera HGK Ronald Korotaj.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist