Županija

Studenac i udruga Kolektiv prikupili gotovo deset kubika otpada s obale Neretve

studenac ciscenje neretve4
27.09.2024., Jerkovac, Metkovic - Akcija ciscenja obale Neretve koju provodi Studenac zajedno s Vecernjakom i udrugom Mladih Kolektiv. PHOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana čišćenja kojemu je cilj suzbiti problem otpada i onečišćenja okoliša, trgovački lanac Studenac, u suradnji s Udrugom mladih Kolektiv, uspješno je proveo akciju čišćenja obale rijeke Neretve u Metkoviću. U akciji je  sudjelovalo 50 zaposlenika Studenca koji su uz pomoć iskusnih članova Udruge mladih Kolektiv te Udruge OSMICA Karlovac zajedničkim snagama prikupili približno 10 kubika otpada, čime su značajno doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti Neretve.
Studenac je odabrao Neretvu jer se radi o području i rijeci koji imaju izniman društveni i gospodarski značaj za neretvanski kraj, ali i cjelokupno nacionalno gospodarstvo. Osim toga, Neretva je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a njeno ušće uživa status posebnog ihtiološko-ornitološkog rezervata. Međutim, podaci pokazuju kako se Neretva nalazi na popisu najugroženijih rijeka prema količini plastike koja njenim tokom dospijeva u more. Stoga se ovom akcijom doprinijelo smanjenju prodora štetnih kemikalija u tlo i smanjenju količine plastičnog otpada u toku rijeke.
Akcija čišćenja nastavak je aktivnosti projekta ‘Podzemne vode, čuvari života’ kojim Studenac educira i podiže svijest javnosti o potrebi očuvanja podzemnih voda, kao vitalnog resursa čovjekova života i ekosustava. Naime, iz čak 90 posto zaliha podzemnih voda, kojima Hrvatska obiluje, dolazi voda koju svakodnevno koristimo u kućanstvu. Međutim, propuštanjem štetnih kemikalija putem otpadnih voda ili neodgovarajućim odlaganjem otpada, riskiramo da štetne tvari kroz slojeve tla prodru do podzemnih voda i onečiste ih.
Inicijativu Studenca podržao je i Grad Metković, a dobrodošlicu sudionicima akcije čišćenja obale Neretve poželio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Metkovića, Hrvoje Bebić.
-Rijeka Neretva nije samo prirodno bogatstvo, ona je stoljećima primarni izvor života ovoga kraja, ali i simbol našeg identiteta i kulture. Vjerujem kako će ova akcija poslužiti kao inspiracija i drugim organizacijama da se uključe u slične projekte, jer samo zajedničkim snagama možemo osigurati svjetliju budućnost za naš grad i generacije koje dolaze – istaknuo je Bebić.
Kvalitetu projekta ‘Podzemne vode, čuvari života’ prepoznale su i institucije, među kojima je i Institut za vode Josip Juraj Strossmayer koji sustavno obavlja proces monitoringa odnosno promatranja i praćenja kvalitete i količine voda u Hrvatskoj.
-Hrvatska ima sreću da uistinu obiluje znatnim količinama čiste i kvalitetne vode za piće, a da bismo očuvali to vodno bogatstvo, važno je da svatko od nas u svoju svakodnevicu usvoji ekološki odgovorne korake. Važan korak na tom putu su i projekti poput ‘Podzemne vode, čuvari života’ kojima se javnost educira o neopravdano zanemarenoj važnosti koju za budućnost čovjeka i cjelokupni ekosustav imaju podzemne vode – poručio je Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer.
Ovom akcijom Studenac je podržao i rad Udruge mladih Kolektiv Metković koja u sklopu inicijative ‘Neretva bez plastike’ sustavno organizira akcije čišćenja Neretve.
-Ovakvim inicijativama želimo poručiti kako smo u Studencu svjesni da promjene dolaze od nas samih. Stoga smo ponosni što su se naši zaposlenici, kao i uvijek, u velikom broju odazvali akciji čišćenja te aktivnim sudjelovanjem doprinijeli očuvanju vrijednih prirodnih resursa koji su temelj naše budućnosti. Uz složni rad i brigu o našim prirodnim bogatstvima, ovakvim akcijama ujedno razvijamo zajedništvo i jačamo timski duh. U svaki društveno odgovorni projekt uvijek uključujemo i javne institucije te ekološke udruge kako bismo na najispravniji mogući način usmjerili naše aktivnosti i ostvarili pozitivne promjene u društvu. Stoga, posebno zahvaljujem našim partnerima u ovoj akciji što su nas svojim znanjem i iskustvom osnažili da ju uspješno zajedno provedemo – zaključila je Tatjana Spajić, direktorica Korporativnih komunikacija u Studencu.
Studenac je u sklopu projekta ‘Podzemne vode, čuvari života’ do sada pružio podršku ekološko obrazovnom programu GLOBE koji potiče obrazovne institucije na suradnju u znanstvenim istraživanjima vezanim uz okoliš s ciljem njegove sustavne zaštite. Pored toga, u suradnji s tvrtkom Radenska Adriatic, u distribuciju je pustio 120 tisuća boca nove serije vode Studena izrađenih od 100 posto recikliranih materijala. Dijelom iznosa od ukupne prodaje boca Studenac će novčano podržati rad ekoloških udruga OSMICA Karlovac i Zeleni Osijek, koje sustavno brinu o čistoći podzemnih i pitkih voda.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

HGSS Orebić spasio dvije turistkinje izgubljene na planini Sv. Ilija

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Raspravlja se o radu župana za prvo polugodište 2024. godine

Dulist

Počeli radovi na izmještanju trase dalekovoda za novu zgradu OŠ Cavtat

Dulist