Aktualno

STRUČNJAK UPOZORIO ‘Vladin paket pomoći troškovni je udar na priobalnu Hrvatsku’

Struja

Vladin pozamašan paket mjera od 21 milijardu kuna kojeg su predstavili sveobuhvatnim ipak nije osmišljen kako bi pomogao baš svim građanima i cijelom gospodarstvu. Čini se da je upravo dubrovačko područje jedno od onih koje je Vlada izostavila u planiranju pomoći.

Član udruge Splitski potrošač i stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović za N1 je upozorio da je Vladin plan pomoći nedorečen zato što se uopće ne spominje što će biti s takozvanim Crnim tarifnim modelom (‘upravljana potrošnja’) koji se koristi u Dubrovniku i Puli, a nema riječi ni o javnoj rasvjeti.

-Sustav se sad izmijenio i ovo je nevjerojatno jak udar na HEP. Prolaze puno gore od bilo kojeg kućanstva u Dalmaciji jer se na njih prenio najveći teret zamrzavanja cijena, prvenstveno struje i topline, tako da sumnjam da će to podnijeti bez većih posljedica. Moraju cijeli sustav obračuna mijenjati, dobili su rokove da u nekoliko sljedećih dana pošalju akontacije ljudima za struju koje moraju preračunati po novoj metodologiji, pronaći one koji troše više i poslati nove akontacije s ovim promjenama. Dio nas će to odmah osjetiti, a dio tek u travnju kad stignu obračuni – rekao je Kurtović.

Kurtović je dalje za N1 objasnio da je Vladin model zaštite usmjeren samo na kućanstva koja direktno ili indirektno koriste prirodni plin.

-Nedvosmisleno je, to je ‘troškovni’ udar na priobalni dio Hrvatske koji nema ni prirodni plin ni toplinsku energiju. Oni koji koriste prirodni plin njima ništa, a mi koji nemamo ni plin ni toplane, a nemamo ni dimnjake ni plin, nama će cijena ići gore – istaknuo je Kurtović.

Prema njegovom mišljenju model se trebao osmisliti drugačije kako bi paket bio koristan svima.

-Trebali su zauzeti položaj da sva kućanstva u kojima se stalno živi i boravi imaju pravo na pomoć. Vikendice i oni koji imaju više nekretnina imat će beneficiranu cijenu, a one koji žive samo u svojim kućanstvima i nemaju druge mogućnosti nego koristit samo električnu energiju, na određeni se način kažnjava. Priča da su napravili za sve jednostavno nije točna jer će ova grupa jedina proći lošije – dodao je Kurtović.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist