Aktualno

STRPLJENJE KLJUČ USPJEHA Osnovnoškolci sudjelovali u radionicama brodomaketarstva

MOZAIK BRODOMAKETARSTVO

Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, udruga Nave Dumins i udruga Trabakul organizirali su i održali četvrtu Ljetnu školu male brodogradnje, koja se održala 28. i 29. srpnja ove godine na otoku Lokrumu. 36 polaznika, petnaest više nego lani,  osnovnoškolske dobi sudjelovalo je u nizu aktivnosti: restauraciji broda i izradi maketa iz kitova, uz kvalitetno druženje i dakako, kupanje.

Polaznici su imali priliku okušati se u jedrenju i veslanju kajaka, a dobili su i prigodne majice i diplome, te su imali priliku primijeniti sve naučeno na radionicama održanima tijekom školske godine 2017./2018. i iznova pokazati vještinu rukovanja alatom, ali i vrlinu svojstvenu velikim radnicima i brodomaketarima: strpljenje.

Voditelji ljetne škole bili su Igor Hajdarhodžić, istaknuti umjetnik i restaurator brodica, te Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar i predsjednik udruge Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, kao i Hrvatskom savezu brodomaketara, te gospar Vanja Glavočić, nagrađivani brodomaketar i predsjednik udruge Argosy, Dubrovnik. Gđa. Olivera Stanić, tajnica Hrvatskog saveza brodomaketara, također je na Lokrumu pružila podršku mladim polaznicima.

– Ovom je radionicom iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva. Brodomaketarstvo je izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem. Polaznici Ljetne škole male  brodogradnje su se na prikladan način upoznali s konstrukcijskim elementima broda i pomorskim djelatnostima, ali i s njihovom bogatom poviješću i tradicijom u autentičnom ambijentu prizemlja Lugareve kuće – poručili su iz Zajednice tehničke kulture

Mala škola brodogradnje predstavlja i svojevrsnu nagradu polaznicima škole brodomaketarstva u organizaciji Nave Duminsa, koji su je vrijedno pohađali u razdoblju školske godine 2017./2018.

– Nave Dumins nastoji povećati broj polaznika škole brodomaketarstva, te program obogatiti dodatnim sadržajima. To će postići nastavkom škole brodomaketarstva i u sljedećoj školskoj godini, kao i suradnjom s Hrvatskim savezom brodomaketara i njezinim članicama. Svi programi, cjelogodišnji, kao i Ljetna škola, su besplatni za sve polaznike, te se posebno zahvaljujemo upravi Rezervata Lokrum na podršci, te Lučkoj upravi Dubrovnik na donaciji – poručuju iz brodomaketarske Udruge Nave Dumins

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist