Županija

STRATEŠKI INTERES ZA HRVATSKU ‘Obnovljena tvrđava na Prevlaci bit će značajno odredište za cijelu srednju Europu’

tvrdjava prevlaka

Ovo je značajan događaj i strateški interes za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku jer tvrđava stoji neiskorištena već preko dvadeset i pet godina – istaknuo je načelnik Općine Konavle Božo Lasić nakon današnjeg potpisa Ugovora o prepuštanju upravljanja tvrđavom na Prevlaci na rok od dvadeset godina između Općine i Društva prijatelja dubrovačke starine.

-I bez obnove tvrđava je bila zanimljiva destinacija, a kad se obnovi dobit će poseban značaj jer je tema austro-ugarske mornarice zanimljiva cijeloj srednjoj Europi, odnosno državama koje su bile sastavnice iste države. To će pokrenuti dodatni iskorak u razvoju općine. Tvrđava na koncu neće razdvajati nego spajati Hrvatsku i Crnu Goru, s obzirom da dijelimo sličnu povijest u Austro-ugarskoj mornarici – izjavio je Lasić.

DPDS je potpisanim ugovorom obvezan obnoviti i urediti tvrđave te otvoriti akvarij i muzej Austro-ugarskih pomorskih memorabilija.
-Obnova tvrđave, koja bi trebala trajati oko četiri godine, već je počela jer je u tijeku izrada projekta. Vrijednost obnove neće biti poznata prije izrade troškovnika – izjavio je tom prigodom predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić..

-Tvrđava je relativno novija građevina, stara oko 160 godina. Obnova će ići kroz više faza, a radovi možda krenu već za četiri ili pet mjeseci. Trošak obnove neće biti mali, ali će ga DPDS moći podnijeti. Aplicirat ćemo i na EU fondove – rekao je Kapetanić, koji očekuje da će DPDS nakon obnove tvrđave imati ‘pristojnu zaradu’.

-Tvrđava neće samo vratiti uloženo već i donositi dobar profit. I u trenutnom ruševnom stanju izaziva toliki interes da se ljeti oko nje nema gdje parkirati. A možete vidjeti registracija iz država srednje Europe, dakle bivših članica Austro-Ugarske monarhije, jer se kod mnogih još uvijek budi nostalgija za vremenima kad su imali more – izjavio je Kapetanić.

Kapetanić je najavio kako će se kroz Muzej Austro-ugarskih pomorskih memorabilija glorificirati hrvatsku komponentu, prije svega kroz Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju.
-Zapovjednik Austro-ugarske mornarice u Prvom svjetskom ratu bio je Hrvat iz Zagreba Maximilian Njegovan. Jedan od najboljih pilota hidroaviona bio je Hrvat iz Herceg Novog, a u vrhu je bio još jedan naš čovjek Nardelli. Na krstarici potopljenoj ispred Bara članovi posade su bili Hrvati. Želimo obnoviti i uspomenu na Višku bitku. Sadržaj mora privući Europljane, ali i sve uzraste, od akvarija preko suvenirnice, vidikovca i ugostiteljskih objekata – objasnio je Kapetanić, koji u budućnosti očekuje suradnju i sa susjednom Crnom Gorom.

Podsjetimo, Općina Konavle je prethodno krajem listopada 2017. godine potpisala ugovor s Ministarstvom državne imovine kojim je tvrđava na Prevlaci vraćena Općini Konavle u trajno vlasništvo.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist