Hrvatska

ŠTRAJK UPOZORENJA “Uprava Hrvatskog Telekoma uništava Combis”

Combis

U srijedu u 10.15 sati ispred ulaza u Upravu tvrtke Combis d.o.o. održat će se štrajk upozorenja i prosvjed zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora u toj tvrtci u vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

U priopćenju kojeg potpisuju predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević i povjerenik za HST-Combis Mladen Jureša, ističe se kako unatoč tome što su Hrvatski Telekom i njegova tvrtka kćer, Combis d.o.o. potpisnici Global Compacta, projekta UN-a kojim se propagira društveno odgovorno ponašanje, socijalna osjetljivost te pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, Hrvatski Telekom putem Nadzornog odbora godinu dana opstruira pregovore za kolektivni ugovor u Combisu d.o.o.

Unatoč izvrsnim poslovnim rezultatima, Combis prvi put od kada postoji, a bio je dvadesetak godina u vlasništvu privatnika-pojedinca, nije isplatio dar djeci u visini 400 kuna niti božićnica. Istovremeno, ističu sindikalci, Hrvatski Telekom prema kolektivnom ugovoru za radnike HT-a isplaćuje dar djeci od 600 do 3.000 kuna, božićnicu od 2.500 kuna i bonus u visini prosječno jedne plaće.

– Žalosno je da dar djeci i božićnica za sve radnike Combisa koštaju kao novi službeni auto+bonus predsjednika Uprave Combis. Istovremeno, ne samo on, već i drugi članovi menadžmenta, dobili su krajem godine novi auto – preko suza naše djece – sramotno! – navode nezadovoljni zaposlenici.

Dodaju kako su Combis početkom godine napustili iskusni programeri. Iako je prosječna plaća u Combisu dobra, oko 9.000 kuna neto, plaće radnika tehničara iznose prosječno 3.500 kuna neto. Sindikat traži da se utvrdi cijena rada za pojedina radna mjesta, jer nije utvrđena niti Pravilnikom o radu (što je zakonska obveza), niti kolektivnim ugovorom, ali Uprava Combisa to uporno odbija.

– Na žalost, nesposobna Uprava HT-a, koja već godinama uništava Hrvatski Telekom, sada svoje krive politike prenose i na Combis d.o.o. Uprava Combisa ne smije dopustiti ovakav odnos prema radnicima, kao i prema korisnicima, jer takav odnos nezaustavljivo vuče Hrvatski Telekom prema dnu, a za Combis će ovakva politika biti definitivno pogubna – ističu sindikalci, koji pozivaju upravu tvrtke na potpisivanje kolektivnog ugovora.

– Radnici Combisa imaju vlasnika, ali ne smiju dopustiti da imaju robovlasnika – zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, T-Com je u ožujku 2010. godine tvrtku Combis, tada još sa sjedištem u Dubrovniku, za cijenu od 25,5 milijuna eura kupio od dubrovačkog poduzetnika Miroslava Čuture, inače vlasnika Hotela More. U to doba Combis je slovio za najvećeg domaćeg sistem integratora s oko 270 zaposlenih, koji se bavio prodajom programskih rješenja i informatičke opreme, i to najviše za financijski i telekomunikacijski sektor.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist