Kultura

STRADUN CLASSIC Sedmo izdanje dovodi europske glazbenike

stradun classic 1

Sedmo izdanje Stradun Classica, o kojem kritika iz godine u godinu piše kao festivalu vrhunske kvalitete i koncertima za pamćenje, i ovo ljeto u Grad dovodi renomirane europske glazbenike. Festival će se ove godine održavati u ranijem terminu nego prethodnih godina, neposredno po završetku Dubrovačkih ljetnih igara, od 26. kolovoza do 1. rujna i publici prirediti četiri pažljivo odabrana koncerta. Autentičnost ovog festivala čini simbioza vrhunskih gostujućih umjetnika s dubrovačkim glazbenicima koji jedinstvenu sinergiju stvaraju komornim muziciranjem u različitim manjim sastavima kao i unutar orkestra. I tako u autentičnom ambijentu Kneževa dvora nastaje prava glazbena čarolija.

Umjetnička direktorica festivala je dubrovačka klarinetistica s belgijskom adresom i svjetskom karijerom, Marija Pavlović. Začetnica ovog festivala spojila je ljubav prema komornom muziciranju, ljubav prema Gradu, svoje postojeće suradnje i kreativne ideje te uz Dubrovački simfonijski orkestar izgradila festival koji okuplja istinske ljubitelje glazbe.

O kvaliteti festivala svjedoče i imena koja se godinama vraćaju željni stvaranja glazbe upravo u Dubrovniku: počevši s Marijom Pavlović, violinistom i umjetničkim voditeljem Gordanom Nikolićem (dugogodišnji koncert mastor renomiranog London Symphony Orchestra!) i glazbenicima kao što je naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić, pijanistica Maria Meerovitch, violončelisti Celine Flamen i Justus Grimm, violist Roman Spitzer, flautistica Milena Lipovšek, oboist Tom Owen, hornist Boštjan Lipovšek, fagotist Pieter Nuytten i kontrabasist Frano Kakarigi, kao i članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, violinistice Đana Kahriman i Mirabai Weismehl Rosenfeld, violisti Šimun Končić i Alena Shapachka i fagotist Matija Novaković.

Svaki od koncerata ima svoju nit vodilju, svoju temu. Tako prvi koncert 26. kolovoza nosi naziv ‘Uvertira’, a nadalje su tu ‘Razglednice, Snovi i Finale’. Iako je gost festivala, veliki Mischa Maisky zbog zdravstvenih razloga spriječen sudjelovati na završnom koncertu kako je ranije najavljeno, festivalski orkestar sastavljen od članova Dubrovačkog simfonijskog orkestra i gostujućih glazbenika te solisti priredili su program koji će zasigurno zadovoljiti i onu najzahtjevniju publiku.

Foto: DSO

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na otvorenju ‘Izložbe bez naziva’ Vesne Pokas u Flori!

Dulist

[FOTO] Mladi talenti nastupili uz vrhunske umjetnike u Dvoru

Dulist

Cristina Aguilera Flamenco Trio očarao festivalsku publiku

Dulist