Hrvatska

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pada

zavod zaposljavanje1

Hrvatska bilježi daljnji pad po pitanju stope nezaposlenosti i ponovno je izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Prema najnovijem izvješću Eurostata, u Hrvatskoj je u prosincu lani skliznula na 10%, s 10,3% u prethodnom mjesecu. U prosincu 2017. u Hrvatskoj je prema najnovijem izvješću bez posla bilo 179 tisuća građana, šest tisuća manje nego u studenome. Na godišnjoj je razini stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj tako smanjena za 2,5%, a broj nezaposlenih za 47.000, kako prenosi HRT.

Time se Hrvatska, prema priopćenju europskog statističkog ureda, opet svrstala u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, a koju i dalje predvodi Grčka, s padom stope nezaposlenosti za 2,6%. U nju su još izdvojeni Portugal, s padom stope nezaposlenosti za 2,4%, te Španjolska, s padom za 2,1%. Najnižu stopu nezaposlenosti među članicama EU-a i dalje bilježe Češka, s 2,3%, te Malta i Njemačka, s po 3,6%. Najviše stope i dalje imaju Grčka, s 20,7% u listopadu 2017. i Španjolska, sa 16,4%.

 

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2017. po najnovijem izvješću bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 24,5%, uz nezaposlenih 39 tisuća građana u dobi do 25 godina, nasuprot 25,3% u prethodna tri mjeseca. U istom razdoblju 2016. godine iznosila je prema podacima iz najnovijeg Eurostatova izvješća 30,4 posto.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist