Zanimljivosti

Stop raku vrata maternice

ruzicasta vrpca

Krenulo je provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Provoditelji su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – ugovoreni s HZZO-om, citološki laboratoriji, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Cilj ovog programa jest obuhvatiti 85 posto žena ciljne dobne skupine tijekom tri godine od početka programa, te smanjiti obolijevanje i umiranje od uznapredovalih oblika raka vrata maternice.
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije javlja kako šalje pozivna pisma na kućne adrese žena koje su u dobi od 25. do 64. godine, a posljednje tri godine nisu bile kod svog izabranog ginekologa.

Žene će pronaći pismo s uputom, kontakt podatke svog izabranog ginekologa, kupovnice (služe kao uputnice) za pregled kod ginekologa i za PAPA test te edukativni letak, s tim da se same naručuju na na pregled kod svog ginekologa.

Samo ranim otkrivanjem bolesti možete postići potpuno izlječenje! Odazovite se! – poručuju iz Zavoda DNŽ.
Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka, to je rak koji se može otkriti i spriječiti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen. U Hrvatskoj oko 900 žena oboli od raka vrata maternice (uključujući i rak vrata maternice in situ), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tridesetak (osam do deset od raka vrata maternice i dvadeset od lokaliziranog (in situ) raka).

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1960. Rođen veliki glumac i čovjek Predrag Vušović Pređo

Dulist

Komunalni redari su joj rekli neka mu zavrne vratom, ali Violeta nije odustala od ranjenog galeba

Dulist

RAGUŽ SE POHVALIO Pregovaram s Didierom Drogbom

Dulist