Na Stradun su danas, u okviru Dubrovačkog zimskog festivala, stigli stolovi i stolice, umjesto već tradicionalnih kućica. Inicijativa je to ugostitelja i predsjednika Ceha Đanija Banovca, koji je u Podcastu s Barbarom otkrio kako je sve to zamišljeno i kako će se organizirati.
– Kućice su neka priča koju smo mi kopirali i zato smo odlučili krenuti s nečim svojim. Stradun je najbolja i najvrjednija ulica u Hrvatskoj, ajmo dati nešto posebno – rekao je na početku te iskazao da su ove godine prekasno krenuli u organizaciju te kako prihvaća kritike koje će doći jer se nisu adekvatno pripremili. No, naglašava kako je namjera novih promjena ponuditi sugrađanima što više, da, kako kaže, svaki dan bude mali ‘Badnjak’ i da Stradun ponovno bude mjesto susreta naših ljudi.
– Ne čine blagdane ni kućice ni stolovi već gradski ‘šušur’, ajmo ga vratit u grad. To je nekakva misija koju imamo mi ugostitelji u suradnji s Gradom i ostalim organizatorima Festivala. Želimo ponuditi nešto novo – naglasio je.
Ispričao je i kako će sve to biti organizirano i gdje će se stolovi i stolice postaviti.
– Grad je osmislio program na Trgu oružja, a kad dođemo na Stradun sa strane od Ploča s desne strane, slijedi deset blokova sa stolovima i stolice – objasnio je. Tako je, kaže, na poziciji broj jedan izabran Snack kojem prirodno pripada taj dio, gdje će biti 4 ili 6 stolova. Ove su godine zbog kašnjenja uzeli partnera Coca-Colu koji će te stolove napraviti i brendirati te donirati za potrebe Festivala.
Grad je raspisao natječaj za korištenje tih javnih površina da bi ugostitelji s njihovom ponudom mogli izaći na Stradun. Popunjeni su svi osim jednog prostora, gdje za vrijeme trajanja Dubrovačkog zimskog festivala ne radi niti jedan objekt. Bit će, kaže, stolova od Sponze do Festivala.
– To neće biti gusto da se neće moći prolaziti niti da će ulice biti zakrčene nego će to biti pristojno i dostojanstveno kako to treba biti na Stradunu – rekao je.
– Objedinili smo dvije stvari, to da će ljudi moći sjedati na naljepšem mjestu na svijetu, a da će pritom ugostitelji moći imati stolove na Stradunu – dodao je.
Ova promjena osim samih stolova i stolica donosi i promjenu u ponudi. Tako će recimo Buffet Škola moći na Stradunu ponuditi svoje sendviče, a za ljubitelje slatkoga, Dolcevita će imati svoje palačinke. Na Stradun će izaći i dva lokalna kafića Fontana i Karaka.
Na Stradunu će biti oko 200 stolica, a za vrijeme koncerata, ali i loših vremenskih uvjeta stolovi će se sklanjati.
Dubrovački zimski festival počinje u subotu 29. studenog, a cijeli program dostupan je na linku.
Cijeli razgovor s Ðanijem Banovcem pogledajte u Podcastu S Barbarom na našem YouTube kanalu.
