DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU? Christopher Plummer u ulozi škrtog bogataša

savnovacsvijeta

LABIRINT: LIJEK SMRTI
Napravljena prema istoimenom serijalu knjiga filmska franšiza labirint (Maze Runner) trećim nastavkom Lijek smrti stiže do svog kraja. Nakon uzbudljivog i neočekivanog kraja prethodnog nastavka u trici Thomas sa svojom odbjeglom skupinom pokušava spasiti Minha kojeg je zarobio ZLOPAK, dok se istovremeno radi na cjepivu kojim bi se izliječila bolest koja ljude pretvara u zombije.

Iako Labirint nije franšiza na razini Igara gladi, ipak je u odnosu na veliki broj franšiza rađenih prema teen knjigama (prije svega u odnosu na Različitu i Sumrak sagu) riječ o sasvim solidnim filmovima. Kvaliteta je malo opala nakon jako dobrog mističnog prvog dijela, najviše promjenom žanra, ali i drugi i treći dio se u najgoru ruku mogu nazvati solidnim filmovima. nakon što je Preko spaljene zemlje iz mistike prerastao u spoj Pobješnjelog Maxa i Živih mrtvaca, sličnim je pravcem nastavio i Lijek smrti.
Ipak, u odnosu na prethodnika posljednji dio donosi više dramskih scena što u konačnici rezultira trajanjem od 140 minuta, ali se i dalje najviše oslanja na akcijske scene koje su prilično spektakularne, pogotovo uvodna scena s vlakom koja već sada konkurira za najbolju scenu godine.

Film u kojem su sudbine glavnih likova zadovoljavajuće određene, na svojim leđima ponovo nosi jako dobri Dylan O’Brien koji je dajući cijelog sebe za ulogu čak i ozlijeđen na snimanju zbog čega je snimanje bilo i prekinuto. Ali, za razliku od prethodnika, O’Briena prati i ostatak ekipe koja je ovaj put jako dobro odradila posao a veseli i povratak Willa Poultera, koji je od svih glumaca iz originalne ekipe najviše napredovao u svojoj glumačkoj karijeri. To se nažalost ne može reći za Maloprstog iz Igre prijestolja koji i dalje nije uvjerljiv kao glavni negativac.
S jako atraktivnom fotografijom, dobrim glumačkim izvedbama i akcijom koja plijeni pažnju, Lijek smrti je prigodan kraj trilogije koja će barem zabaviti gledatelja. Međutim, kako u serijalu knjiga postoje i još dvije koje su prequeli radnje iz ove trilogije, sasvim je realno za očekivati da ovo nije kraj franšize.

SAV NOVAC SVIJETA
Novi film starog lisca Ridleya Scotta je baziran na Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty koja među ostalim opisuje i istiniti događaj otmice unuka tada najbogatijeg čovjeka u povijesti. Nadajući se lakoj zaradi otmičari traže 17 milijuna dolara što bogataš na zaprepaštenje nevjeste i cijelog svijeta odbija, ne želeći platiti niti centa. Film, koji je nagrađen sa tri nominacije za Zlatni globus, te jednom za Oscara prati pokušaje nevjeste da nagovori tasta da ipak plati, kao i ostale pokušaje da se njezin sin sretno vrati kući.

Međutim, više od po nominacijama i glumačkim izvedbama, ovaj film će biti najviše pamćen kao film u kojem je igrao Kevin Spacey, ali nakon optužni za seksualno napastovanje, samo mjesec dana prije premijere sve su scene morale biti nadosnimane, ovaj put s Christopherom Plummerom u ulozi škrtog bogataša. Sve je odrađeno u samo 10 dana što cijeli podvig čini još većim, pogotovo izvedbu Plummera za koju je nagrađen i nominacijom za Oscara. Njemu uz bok je, kao i obično fantastična, Michelle Williams u još jednoj impresivnoj ulozi, a čak i Mark Wahlberg izgleda bolje nego ikada.

Ali dok briljira glumačkim izvedbama Sav novac svijeta neće sjesti svima. Neoubičajeno za Ridleya Scotta, redatelja najpoznatijeg po Alienu, Istrebljivaču i Gladiatoru, Sav novac svijeta je jako spor film, film bez uzbudljivosti koji se najviše oslanja na dijaloge. S jako malo uzbuđenja, mnogi će ga proglasiti užasno dosadnim, potpuno zanemarujući iznimno upečatljive glumačke izvedbe.
Sav novac svijeta je tipičan film koji dijeli publiku – oni koji vole film kao umjetnost će biti zadovoljni, dok će oni koji film koji vide isključivo kao zabavnu industriju iz kino dvorane će izaći razočarani.

 

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist