Kultura

Što nam donosi kulturna zima?

noc muzeja386

Ova godina nam je na izmaku. Možemo slobodno reći kako nam je 2013. donijela brojna kulturna događanja, a ako je suditi po najavama koja stižu iz dubrovačkih kulturnih institucija, do kraja godine očekuje nas nekoliko zanimljivosti.

Tako nas tijekom studenog i prosinca u Kazalištu Marina Držića očekuju dvije premijerne izvedbe. Naime, 16. studenog odigrana je predstava prema tekstu  Miroslava Krleže „U agoniji“, a u režiji Joška Juvančića. Ova predstava ima dvije posebnosti: prva je odavanje počasti velikom hrvatskom piscu Miroslavu Krleži, u godini kada se slavi 120 godina od njegovog rođenja, a drugi je Noć Kazališta 2013. koju je tradicionalno podržao dubrovački teatar.

Već 20. prosinca upriličit će se komedija Alana Ayckbourna „Kako voli druga strana“ u režiji Olje Đorđević. Riječ je o duhovitom tekstu koji u središte radnje stavlja tri para koja dolaze u međuodnos isprepleten komičnim situacijama i bračnim igrama. Od repriznih izvedbi igrat će se predstava za djecu i umirovljenike Olje Lozice „Divan dan“; najveće djelo Dostojevskog – „Braća Karamazovi“ u režiji Dejana Projkovskog; "Kraljica majka" u izvedbi Milke Podrug Kokotović; predstava "Ljubavnik" u kojoj glume Glorija Šoletić i Frane Perišin; te komedija „Ne vrti se okolo gola golcata“.

Piri Reis u Muzejima

Dubrovački muzeji odlučili su pak zbog velikog interesa produžiti izložbu „Stjepan Gradić: otac domovine“ do 17. studenog 2013. Nju je do sada vidjelo više od 120 tisuća posjetitelja. Nakon zatvaranja središnje izložbe, Dubrovački muzeji planiraju u Kneževu dvoru ugostiti izložbu „Svetačke medaljice: pobožna znamenja žiteljica samostana Sv. Teodora u Puli” Arheološkog muzeja Istre (Pula), autorice Ondine Krnjak. Izložba prikazuje svetačke medaljice nađene istraživanjem benediktinskoga samostana s crkvom Sv. Teodore u Puli.

„Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog“ je gostujuća izložba koja je nakon Rijeke, Poreča i Zagreba došla i u Dubrovnik. Predstavila je najvažnije radove slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog, a bit će postavljena u žitnici Rupe. Osim izložbenih aktivnosti planirano je i izdavanje novih muzejskih publikacija: Vodiča kroz Pomorski muzej na njemačkom jeziku, kataloga „Brodske isprave na dubrovačkim jedrenjacima“ iz Zbirke dokumenata Pomorskoga muzeja, „Zbirke maketa i polumaketa brodova“, katalog središnje izložbe u 2012. godini „Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ i izložbe „Antički vodovod: Vodovađa-Cavtat“.

Bit će organizirano i predavanje na temu Barokna obnova Kneževa dvora u Dubrovniku, znanstvenice dr.sc. Katarine Horvat Levaj te gostovanje izložbe „Stjepan Gradić: otac domovine“ u Rimu. Muzej suvremene povijesti će, tradicionalno uz Dan dubrovačkih branitelja, sudjelovati u programu Grada, pa će biti organizirana promocija knjige Slavice Bilić „Prsten mira i majčinske ljubavi (prilozi za povijest Bedema ljubavi – pokreta majki za mir u Domovinskom ratu, 1991.-1993.)“ u suradnji s Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

Organizirat će se i predstavljanje kataloga muzejske tematske izložbe „Hrvatska ratna fotografija – Dubrovnik 1991.-1992.“. Time će javnost biti upoznata s fotografijama hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Mila Kovača, Božidara Gjukića i Toma Žanetića. Do kraja godine će iz tiska izaći i katalog izložbe „Dani pobjede – oslobađanje hrvatskog juga 1992.“.

Otvara se atelijer Đura Pulitike

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik također je u pripremi nekoliko projekata. Tako će 13. prosinca biti otvorena izložba Marko Rašica (1883.-1963.), RETROSPEKTIVA kojom se obilježava 130 godina od rođenja i 50 godina od smrti ovog dubrovačkog slikara. Autorica izložbe je Sanja Žaja Vrbica, docentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku.

Do konca kalendarske godine, u prostoru UGD-a bit će prikazan pedesetominutni film nastao u ovoj godini, naslova „Svjetla Mediterana, Trostmann“, autora Milana Bešlića, a u produkciji Hrvatske televizije. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u prosincu bit će otvorena izložba Slikarska djela Ivanke i Jelice Bukovac. Izložba Ivanke Bukovac Javorsky (1899. – 1957.) i Jelice Bukovac Radoslavljević (1897. – 1967.), kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca (1855. – 1922.) i prvih žena studentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu, ima za cilj valorizirati i kontekstualizirati njihov zaboravljeni opus na temelju trenutno dostupnog materijala. Predstavit će se radovi iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, Kuće Bukovac u Cavtatu i nekoliko dubrovačkih privatnih zbirki. Kustosica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda.

U studenom je također najavljeno otvaranje atelijera Đura Pulitike u tvrđavi Sveti Ivan u kojem će, uz osobne slikareve predmete, biti trajno izložene i slike autora. 29. siječnja 2014. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika bit će upriličena izložba koja u fokusu ima animalističke motive u opusu Antuna Masle i to iz kolekcije autorove obitelji.

Mobilna verzija stranice DMD-a

Dom Marina Držića također nastavlja s brojnim aktivnostima vezanih za slavnog dubrovačkog komediografa Marina Držića pa će omogućiti svakom posjetitelju bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika na način da se stalni postav obogaćuje novim eksponatima te ostalim aktivnostima. Dom će tako  posebnu pažnju posvetiti pedagoškoj djelatnosti te važnosti edukacije kroz iskustveno doživljajno učenje. Edukativni programi su prvenstveno namijenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola te su osmišljeni kako bi se polaznike radionica što više zainteresiralo za život renesansnog Dubrovnika, te život i djelo Marina Držića.

Do kraja 2013. godine svaki posjetitelj Doma Marina Držića će na kraju obilaska memorijalne kuće biti u prilici rješavati kviz iz poznavanja života i djela poznatog komediografa. Kviz će biti u tiskanom obliku, no također i interaktivno (unutar Doma Marina Držića posjetitelji će putem touchpad-a rješavati kviz na velikom ekranu). Dom će ovog mjeseca predstaviti mobilnu verziju svoje mrežne stranice, kao i QR dvodimenzionalnog koda kojeg će posjetitelji moći učitati putem pametnog telefona, tableta i slično, te saznati sve informacije o Marinu Držiću.

U tijeku je tiskanje kataloga o životu i djelu Marina Držića na hrvatskom i engleskom jeziku. Kako je pri završetku sređivanje građe iz specijalne knjižnice Doma Marina Držića, tako će se na prvom katu Doma kontinuirano u vitrinama izlagati knjige vezane uz Marina Držića. Uz ostalo do kraja godine planira se izložba "Stav'te Držića u knjižnicu“, a koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priredila 2008. godine povodom 500. obljetnice rođenja Marina Držića. 

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik sredinom studenog bit će otvorena izložba „Tko su lesepsijski migranti?“ čiji su autori Jadranka Sulić Šprem, Frane Čizmić i Tatjana Dobroslavić. Krajem prosinca 2013.također će biti otvorena izložba „Šum mora“ autorice Ane Kuzman. Šum mora izložba je zbirke mekušaca, jedne od najstarijih i najvrijednijih zbirki Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, koja je formirana početkom 19 st., u vrijeme prvih kolekcionara na području Dubrovnika. Najveće zasluge za njezino prikupljanje pripadaju osnivaču Muzeja Antunu Dropcu, te Ivanu Kuzmiću, Spiridionu Brusini i Baldu Kosiću. Također će biti organizirano i nekoliko radionica i predavanja.

Pročitajte još

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist