Aktualno

Što južnije, to više… Ministara i državnih tajnika!

ministri00

Naše ljude s juga Hrvatske često ćemo vidjeti na visokim državnim političkim pozicijama, kako u predstavničkim tijelima, tako i u izvršnoj vlasti. Odlučili smo provjeriti koje su to osobe s našeg područja trenutno na navedenim pozicijama. Tri su osobe na čelnim pozicijama u ministarstvima, a dvije obnašaju dužnost državnih tajnika. Svi oni su članovi Hrvatske demokratske zajednice.

Euri, euri…

Zrinka Raguž novo je ime među državnim dužnosnicima koji dolaze iz Dubrovnika, odnosno Dubrovačko -neretvanske županije. U svibnju ove godine imenovana je za državnu tajnicu u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Prethodno tomu, šest je godina bila pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju i zabilježila dobre rezultate, stoga ni ne čudi navedeno imenovanje.Tijekom njenog djelovanja na području Dubrovnika ugovoreno je preko 300 milijuna eura iz EU fondova. Prvi ‘nastup’ kao državne tajnice u svom gradu bio je na nedavnoj konferenciji za medije povodom obilježavanja 10 godina članstva u Europskoj uniji.

zrinka raguz011

Kad se vratimo unatrag i dotaknemo njenog djelovanja, treba istaknuti kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provela gotovo 11 godina na različitim pozicijama, većinom vezanih uz protokol i odnose s javnošću, a bila je kratko i na mjestu v.d. pročelnice. Iz županije se seli u gradsku upravu 2017. Godine kada postaje pročelnica spomenutog upravnog odjela. Na tom je mjestu djelovala do prije dva mjeseca kada postaje državnom tajnicom. Novom je ‘ulogom’ razriješena i dužnosti članice Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika te dužnosti predsjednice i člana Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum i predsjednice Upravnog vijeća Centra za pružanje usluga u zajednici Maslina.

Na lokalnim izborima 2021. godine zadobila je još posebno povjerenje gradonačelnika Mata Frankovića i stranke. Bila je nositeljica liste HDZ-a i koalicijskih partnera za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

‘Mlada, mudra, dokazano vrijedna – sve to krasi našu Zrinku’, napisao je tada Franković, a hvalio ju je svakom prilikom zbog njenih uspjeha kao pročelnice. Inače, osim engleskog jezika, vješta je i u talijanskom i španjolskom jeziku, pa smo je prije mogli vidjeti kako vodi goste grada u turističko razgledavanje povijesne jezgre.

Glazbenik gitarist

Naš Grad ima još jednog državnog tajnika, i to za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Riječ je o Franu Matušiću koji je do svog imenovanja kao državnog tajnika u ovom ministarstvu 2020. godine, djelovao na istoj poziciji, ali u Ministarstvu turizma, odnosno kasnije turizma i sporta. Do navedenih funkcija, bio je na nekoliko pozicija u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti. Obavljao je dužnost zamjenika gradonačelnice u mandatu Dubravke Šuice, a bio je i član poglavarstva Dubrovačko-neretvanske županije zadužen za kulturu, vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika, kao i vijećnik u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije.

matusic1001

Matušić je bio i više od desetljeća saborski zastupnik, a tijekom svog djelovanja u Hrvatskom saboru obavljao je niz dužnosti. Treba naglasiti kako je njegovo zvanje akademski glazbenik gitarist. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U svojoj stručnoj karijeri djelovao je kao profesor gitare u Umjetničkoj školi Luke Sorkočević, a kasnije i kao ravnatelj te obrazovne institucije. Posljednji koncert koji je imao u Dubrovniku bio je krajem kolovoza prošle godine. Tada je nastupio s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’. Od 1996. do 2000. godine bio je ravnatelj (intendant) Dubrovačkih ljetnih igara, a 2016. postaje članom festivalskog vijeća ove kulturne manifestacije.

O kulturi i medijima

Dubrovačke ljetne igre ne mogu proći bez sudjelovanja ministrice kulture i medija Dubrovkinje Nine Obuljen Koržinek, koja je ujedno i predsjednica Festivalskog vijeća Igara. Njen otac Nikola Čičo Obuljen bio je gradonačelnik Dubrovnika, od 1993. do 1997. godine, a djelovao je i kao dugogodišnji upravitelj Zaklade Blaga djela.Obuljen Koržinek svoj je put u Ministarstvu kulture započela 1998. godine kao šefica Kabineta ministra Boža Biškupića. No, 2000. godine započinje svoje djelovanje kao načelnica Odjela za UNESCO u Ministarstvu vanjskih poslova da bi 2006. godine postala pomoćnicom ministra i državnom tajnicom u Ministarstvu kulture (danas i medija) sve do 2011. godine. Bila je zadužena za područja kulture i medija. U 2016. godini postaje čelnom osobom Ministarstva kulture gdje je i danas.

nina obuljen korzinek006

Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja kao ministrice, veliku je pozornost ‘privukla’ novim Zakonom o elektroničkim medijima čije su izmjene pokrenute još u njenom prvom mandatu. Svi aspekti novih zakonskih regulativa predstavljeni su u Dubrovniku u lipnju 2022. godine. Upravo je nedavno premijer Andrej Plenković najavio kako ministrica i Vlada pripremaju novi zakon o medijima. Obuljen Koržinek je u dva navrata radila kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Također, od prosinca 2012. godine do siječnja 2015. godine obnašala je dužnost predsjednice Programskog vijeća HRT-a.

Ministrica kulture i medija je i glazbeno obrazovana. Naime, osim što je diplomirala francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, diplomirala je i violinu na Muzičkoj akademiji. Magistrirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Također, doktorirala je 2013. godine na Fakultetu političkih znanosti, a završila je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova.

Iza sebe ima veliki broj znanstvenih i stručnih radova koji su objavljeni u domaćim i stranim časopisima, a radila je na različitim projektima za UNESCO, UNDP, Vijeće Europe, Europsku kulturnu fondaciju, Euroazijsku fondaciju, Europski parlament i slično. Inače, dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti, kao i godišnje europske nagrade Cultural Policy Research Award za istraživanje kulturnih politika.

Inače, u Ministarstvu kulture i medija od početka 2021. kao glasnogovornica djeluje Dubrovkinja Renata Margaretić Urlić. Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti iza sebe ima više od dvadeset godina radnog iskustva na odgovorajućim poslovima, kako se ističe u njenom rješenju o prijamu u državnu službu. Prije ove funkcije djelovala je među ostalim i kao savjetnica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ali i kao urednica na HRT-u.

Od učionice do ministarstva

Još jedna ministrica dolazi s juga Hrvatske, točnije iz Ploča. To je diplomirana ekonomistica Marija Vučković koja djeluje kao čelna osoba u Ministarstvu poljoprivrede od 2019. godine. Dugi niz godina, točnije od 2009. do 2016., bila je zamjenica aktualnom županu Nikoli Dobroslaviću. Čak se spominjalo kako će na proteklim lokalnim izborima biti nositeljica liste županijskog HDZ-a. No,do toga nije došlo.

Nakon županije, u 2016. godini ‘seli’ u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU gdje djeluje kao pomoćnica ministra. Iste godine postaje državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede sve do zauzimanja čelnog mjesta. Nekadašnja dožupanica i aktualna ministrica svoju je karijeru započela 1997. godine kao nastavnica u srednjoj školi, a godinu kasnije počinje raditi kao referent u Odjelu za marketing Luke Ploče d.d., kako se ističe na stranicama ministarstva.

marija vuckovic hdz 03

Djelovala je i kao voditeljica komercijalnih poslova u Luci Ploče Trgovina d.o.o., a kasnije i kao rukovoditeljica komercijalnih i financijskih poslova u istoj tvrtki, za rad s naftnim derivatima. Iza toga postaje stručna savjetnica u Upravi za međunarodnu ekonomsku suradnju Ministarstva vanjskih poslova/Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kako se ističe u detaljima o njenoj karijeri. Tamo ostaje godinu dana da bi se 2005. vratila na ‘stari’ posao u Luku Ploče Trgovina sve do 2009. kada postaje zamjenicom župana i na toj poziciji ostaje šest ljeta.

Vučković je magistra znanosti iz područja Ekonomije međunarodne razmjene, a u informacijama o obrazovanju, među ostalim se naglašava da je predavač na Sveučilištu u Dubrovniku, a 2016. godine postaje sudskim vještakom za financije i računovodstvo. Što se tiče političkih dužnosti, ističe se kako je bila predsjednica Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinski’ Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Ploče, a dan danas djeluje kao članica Visokog časnog suda HDZ-a te kao predsjednica Stručnog odbora za regionalni razvoj i EU fondove ŽO HDZ Dubrovačko-neretvanske županije.

‘Bačićevi stanovi’

U brojnosti obnašanja najjačih funkcija, onih ministra i državnih tajnika, među našim je predstavnicima s juga sigurno ‘u vodstvu’ Korčulanin Branko Bačić, trenutni potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Diplomirani inženjer geodezije svoju je karijeru započeo u Upravi za katastar i geodetske poslove kao zaposlenik, a kasnije direktor. Godine 1993. postaje načelnikom Općine Blato na Korčuli. Na toj poziciji djeluje tijekom tri mandata, do 2004. godine.

Tada postaje državnim tajnikom u nekadašnjem Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka sve do 2010. godine. Naime, dva puta je imenovan državnim tajnikom u navedenom ministarstvu. ‘Kao državni tajnik 2004. godine obnašao je dužnost voditelja Stručne radne skupine pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka za pregovore sa Stručnom radnom skupinom Bosne i Hercegovine u svrhu rješavanja problema neškodljivog prolaza ispod budućeg mosta kopno – Pelješac, a time i određivanja osnovnih elemenata Pelješkoga mosta’, ističe se na stranicama Vlade.

most peljesac bacic02

Nakon toga prelazi na funkciju ministra u bivšem središnjem tijelu državne uprave u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje ostaje godinu dana. ‘U svom mandatu ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predložio je 2011. godine Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, koji je i danas najprivlačniji model otkupa stanova za mlade’, također stoji na stranicama Vlade. Riječje o takozvanim ‘Bačićevim stanovima’. Ujedno, u tom mandatu je inicirao i kreirao, a Hrvatski sabor usvojio, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim je, uz zakonom propisane uvjete, omogućena legalizacija bespravnih objekata izgrađenih do 21. lipnja 2011. godine, navodi se na internetskim stranicama.

Dva desetljeća djelovao je kao zastupnik u Hrvatskom saboru, sve do 2023. kada postaje ponovno ministrom, a jedno je vrijeme bio predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskom saboru. Od 2005. godine pet puta je biran za vijećnika u Županijsku skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije, a 2009. i 2013. godine bio je nositelj kandidacijske liste Hrvatske demokratske zajednice za županijsku skupštinu. Zbog obveza u Vladi i Saboru, svoje vijećničke mandate u županijskoj skupštini stavio je u mirovanje. U njegovoj se opširnoj biografiji na Vladinim stranicama ističe kako je član HDZ-a od 1990. godine, tri je puta biran za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a od 2009. do 2012. godine obavljao je dužnost glavnog tajnika HDZ-a. Za potpredsjednika HDZ-a izabran je 2020. godine.

Navodi se i kako je kao hrvatski branitelj sudjelovao u Domovinskom ratu 1991. i 1992. na Južnom bojištu. Na proteklim je lokalnim izborima isticano kako je HDZ apsolutni pobjednik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. No, stranka je ostvarila loš rezultat na Korčuli, gdje sada ne obnašaju vlast ni u jednoj jedinici lokalne samouprave. Bačić je tada, nakon izbora,među ostalim istaknuo kako je bio ‘posvećen radu stranke na državnoj razini i da je manje na Korčuli’.

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist