Aktualno

Što je potrebno osobama s invaliditetom kako bi im se unaprijedila kvaliteta života?

udruge osoba s invalidietom sastanak

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković susreo se danas s predstavnicima gradskih kotara i udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, a sastanku su prisustvovali i pročelnici upravnih odjela Grada Dubrovnika koji se unutar svojih djelokruga dotiču prava osoba s invaliditetom odnosno koji svojim aktivnostima i projektima mogu unaprijediti kvalitetu života i rada osoba s invaliditetom i osigurati uvjete za njihovo snažnije društveno uključivanje, ističu iz Grada Dubrovnika.

Sastanak predstavnika Grada i mjesne samouprave s udrugama održan je na temu realizacije Mjere 6.5.1. Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025., a koja je prošle godine donesena u partnerskom odnosu s udrugama. Naime, navedena mjera odnosi se upravo na osiguravanje pristupačnosti područja značajnih za neovisno kretanje i komunikaciju osoba s invaliditetom.

Inicijatorica sastanka Patricija Švaljek, voditeljica Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, uvodno je obrazložila da je dodatni povod sastanku bio pobliže upoznati predstavnike gradskih kotara s problematikom života osoba s invaliditetom i zahvalila na velikom odazivu.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić izložio je tijek aktivnosti na implementaciji predmetne mjere Strategije. Kao jedan od najvećih problema s kojim se susreću osobe s invaliditetom u smislu mobilnosti jest pristupačnost stambenim zgradama što će u idućem razdoblju trebati sustavno rješavati. Predstavnici udruga iskazali su i potrebu nabavke novog specijaliziranog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, što je usluga koju financira Grad Dubrovnik, a operativno provodi Libertas, a razgovaralo se i o optimizaciji same usluge s ciljem što lakšeg korištenja.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je da će, ako postoji potreba, Grad iznaći potrebna sredstva za nabavku novog specijaliziranog vozila jer je kvalitetna i potpuna skrb o osobama s invaliditetom „naša dužnost, obaveza i ispit na kojem ne smijemo pasti“.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča izvijestila je o skorom provođenju natječaja za rekonstrukciju kompletne semaforske opreme na križanjima kod Doma zdravlja i kod Stadiona Lapad. Predmetnom rekonstrukcijom predviđena je i ugradnja akustičnih pješačkih tipkala za slijepe i slabovidne osobe, a koji su na stadionu Lapad postavljeni već prije dvije godine.

U suradnji s Gradskim kotarom Grad, rečeno je također, radi se na projektu postavljanja rukohvata na novim lokacijama unutar povijesne jezgre, a kako bi se olakšalo kretanje starijih i manje pokretljivih građana. Sve pojedinosti, od načina postavljanja do izgleda samih rukohvata, usuglašuju se s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Direktor javnog prijevoznika Libertas Dubrovnik Franko Mekišić izložio je aktivnosti oko uvođenja zvučnih upozorenja i vizualne najave stanica u javnom gradskom prijevozu, a što je vezano uz modernizaciju sustava naplate, na čemu Libertas sustavno radi. Testna faza implementacije sustava koji će olakšati korištenje usluge prijevoza slijepim i slabovidnim osobama očekuje se tijekom 2023. godine.

Na sastanku je također dogovoreno da će se uvesti praksa kvartalnog produženja odnosno izdavanja pokaza za javni prijevoz osoba s invaliditetom, kako bi pravo na ovu uslugu što prije mogli ostvariti novi korisnici. Govorilo se i o nastavku prilagođavanja postojećih dječjih igrališta djeci s poteškoćama u razvoju te o projektu ugradnje dizala u zgradu gradske uprave Pred Dvorom za koji je izrađena sva potrebna dokumentacija te su ishođene suglasnosti konzervatora.

Pročitajte još

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist

Trajekt ‘Oliver’ u kvaru, pluta u Korčulanskom kanalu

Dulist

ODGODA ILI…? Propusnice za zonu oko Grada tek krajem godine, kažnjavanje od 1. ožujka

Dulist